Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Obliš: ukusna riba plosnatica

Iz kulinarskog je aspekta obliš najimpresivniji zastupnik obitelji rumbaca, koja se ubraja među ribe plosnatice. Stanište obliša nalazi se diljem sjeveroistočnog Atlantskog oceana, od marokanske obale sve do središnje Norveške. Nastanjen je u Sredozemnom moru, u Sjevernom moru te u zapadnom Baltičkom moru. Srodna vrsta ove ribe, crnomorski obliš, živi u Crnom moru.

Dobro je znati

Obliš ima ova posebna svojstva

Svježi obliš u detaljnom prikazu

Pravi obliš ima karakterističnu grbu sa strane oka kao posebnost. Ova gotovo obla riba plosnatica ima sivu ili smeđu boju kože. Njegova je koža presvučena brojnim, sitnim grbama koje nalikuju kamenju. Može doseći promjer od jednog metra i težinu od 25 kilograma te preferira vode umjerene temperature s dubinom vode od 20 do 70 metara. Meso obliša bijelo je, čvrsto i ima dobar okus, prilično dugo zadržava svježinu i lako je probavljivo. Uostalom, obliš se početkom 19. stoljeća, u svrhu spektakla, kuhao u golemim kotlovima i u jednom komadu za posluživanje na blagdanskoj trpezi.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe obliš?

Obliš se može pronaći diljem sjeveroistočnog Atlantskog oceana, gdje se i pretežito izlovljava. Međutim, određena populacija postoji i u Sredozemnom moru, u Sjevernom moru te u istočnom Baltičkom moru. Takozvani crni obliš živi samo u Crnom moru. U španjolskim i francuskim uzgajalištima također se uzgaja plemeniti obliš.


Sezona

Kad je sezona obliša?

Obliš je dostupan tijekom cijele godine. Stručnjaci preporučuju njegovu kupnju od rujna do travnja.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati obliš i kako se treba čuvati?

Svježi obliš u detaljnom prikazu

Iz kulinarskog je aspekta obliš iznimno tražen. Prema mišljenju gurmana, njegovo nježno meso nadmašuje jedino ono ribe svoje. Pri tome se više cijeni bijela potrbušina, a među ljubiteljima također su popularni okolni vrhovi kostiju. On je prikladan za sve metode pripreme, osim za prženje u dubokom ulju, jer se time gubi njegov izvrstan okus. Kao dodatak posebno blago aromatičnom, nježnom mesu, koje bi se moralo u cijelosti termički obraditi, u cijelosti je dovoljan vrući maslac ili pak nizozemski umak Hollandaise na bazi ribljeg variva. Obliš kao svježa riba morao bi se čuvati uz hlađenje i potrošiti unutar nekoliko dana. Kada se zamrzne, može se čuvati nekoliko mjeseci.


Sastojci

Ovo se nalazi u oblišu

Nježno i nemasno meso ove ribe u sebi krije brojne vrijedne mineralne tvari, kao što je jod. Za osjetljive će želuce meso obliša biti pravi užitak jer ga njegov visok udio proteina čini posebno dobro probavljivim.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 82 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 16,7 g

Masti: 1,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,29 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 17 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 290 mg

Magnezij: 45 mg

Natrij: 114 mg