Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Oslić: grabežljivac blještavo bijela mesa

Oslić se ubraja u obitelj riba nalik bakalaru te se lovi kao riba za jelo. Diljem svijeta postoji 13 različitih vrsta. Oslići su ribe grabežljivice koje se hrane gotovo isključivo skušama, haringama, srdelama i papalinama.

Dobro je znati

Oslić ima ova posebna svojstva

Svježi oslić u detaljnom prikazu

Oslić može doseći duljinu od 1,30 metara i teži oko deset kilograma. Ima duguljasto, vitko, sivo-srebrno tijelo s šiljastom glavom, širokim otvorom za usta i snažnim zubima. Stražnja peraja i druga leđna peraja su dugačke, dok je prva leđna peraja kratka. Karakteristična je crna boja jezika, škrgi i usne šupljine. Ova riba ima izrasline brade, baš kao i njegovi srodnici iz obitelji bakalara. Oslići su grabežljive atlantske ribe, sasvim slični slatkovodnim oslićima. Posebno bijelo meso oslića ima nježan okus koji blago podsjeća „na more”.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe oslić?

Stanište oslića prostire se na velikim dijelovima Atlantskog oceana. Također, može se pronaći u Sjevernom moru i u Sredozemnom moru. Ove ribe koje plove u jatu žive na otvorenom moru i blizu obale. Postoje brojne različite vrste oslića, koje se kategoriziraju prema sjevernoj i južnoj polutki Zemlje. Posebnost je ta što nikada ne prelaze preko ekvatora.


Sezona

Kada je sezona oslića?

Izlov oslića provodi se u raznim dijelovima svijeta gotovo tijekom cijele godine. Najmanje su dostupni tijekom cijele godine u obliku zamrznutih proizvoda.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati oslić i kako se treba čuvati?

Svježi oslić u detaljnom prikazu

Oslić je prvenstveno omiljen u mediteranskim državama, kao što su Italija i Španjolska, gdje često završava u tavi. Također, ljubitelji surimija cijene oslića jer se on, uslijed svoje visoke kvalitete, sve češće prerađuje u ovu japansku poslasticu. Kada se hladi, svježi oslić može se samo nekoliko dana čuvati u hladnjaku i morao bi se, u slučaju duljeg čuvanja, zamrznuti.


Recepti

Što možeš pripremiti od oslića


Sastojci

Ovo se nalazi u osliću

Meso oslića ne sadrži puno masti ni kalorija. Ono je izvor velikih količina vitamina B1 i B2 te kalcija i fosfora, tvari koje su važne za zdravlje kostiju i zubi. Visok udio joda također je idealno prikladan za sprječavanje nastanka naznaka pothranjenosti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 94 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 17,2 g

Masti: 2,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 15 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,24 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 41 mg

Željezo: 0,7 mg

Kalij: 294 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 101 mg