Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Morske ribe - svježe iz mora

Namirnica „morska riba” obuhvaća sve vrste riba koje se pojavljuju u moru, a koje se uzimaju u obzir kao jestive ribe. One se često kreću u jatima, i to najčešće na velikim dubinama. Morske ribe poznate su i kao ribe iz slane vode jer se nalaze u slanoj morskoj vodi.

Dobro je znati

Morske ribe imaju ova posebna svojstva

Morska riba ima prilično decentan, no svejedno bogat okus jer se u pravilu odlikuje prilično visokim udjelom masti; kod riba grabežljivica i morskih riba koje se love u regiji ekvatora on je niži nego kod miroljubivih riba i morskih riba iz sjevernih predjela. Morska riba lako je probavljiva i predstavlja omiljen izvor proteina.

Svježe morske ribe u detaljnom prikazu

Po ovome ćeš prepoznati svježe morske ribe

Karakteristike svježine cijele morske ribe su jarko obojena koža s vodonepropusnim slojem koji je sluzav, kao i ispupčene i sjajne crne oči sa zakrivljenim lećama. Škrge moraju biti pripijene uz tijelo, svijetlocrvene i bez sluzi, a ljuske čvrste.  One mirišu po moru, otprilike kao morska trava. Riblje meso plavkasto je, prozirno i elastično, a točke pritiska prstima brzo se izjednačavaju.

Vrste morskih riba

Među morske ribe nalik haringama ubrajaju se, na primjer, haringa, sardina, srdela i papalina. One se izvrsno mogu preraditi u salate i priloge. Kada se ulože u ulje, konzervirane su i dugotrajne. Morske ribe nalik bakalaru potječu od istoimene vrste; među njih ubrajaju se bakalar, morski losos (odnosno crni bakalar), manjić morski ili bakalarka. Morske ribe nalik bakalaru idealno su prikladne kao ribe za kuhanje. Od bakalara potječu i oble ribe . Uza skušu i crveni bodečnjak, među njih ubrajaju se i crvena tuna, šarun, kostelj i grdobina – a sve one smatraju se delikatesom. Za razliku od njih, bijeli iverak, riba list i obični iverak ubrajaju se u vrstu riba plosnatica.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu morske ribe?

Čovjek već tisućama godina lovi morske ribe, jede ih i prerađuje u druge namirnice. Morske ribe mogu se pronaći u svim svjetskim morima. Osim toga, kada je riječ o podjeli na morske i slatkovodne ribe, odlučujuća je voda za mriještenje, a ne prevladavajuće stanište.


Sezona

Kada je sezona morskih riba?

Sve do zimskih mjeseci u sjevernim predjelima, sezona morskih riba traje gotovo cijelu godinu. Tako se losos lovi u razdoblju od studenog do prosinca, dok se skuša lovi između ožujka i srpnja, a srdela između travnja i rujna. Nakon izlova morska riba dospijeva izravno u maloprodaju ili se zamrzava. 


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati morske ribe i kako se trebaju čuvati?

Svježe morske ribe u detaljnom prikazu

Morske ribe smatraju se jednim od najpopularnijih glavnih jela na svijetu. One se mogu jesti sirove (na primjer, u obliku sushija) te skuhane, pržene ili pečene na roštilju . Osim toga, morske ribe rado se poslužuju u kombinaciji sa salatama ili laganim prilozima.

Posebno su ribe s čvrstim mesom, poput bakalara, idealno prikladne za pripremu u tavi ili na roštilju. Panirana, pržena riba posebno je popularna među djecom. Posebno jednostavnim i zdravim smatra se poširanje. U tu je svrhu potreban temeljac od vode, octa ili bijelog vina, soli i zrna papra te, u skladu s preferencijama, i nešto korjenastog povrća (mrkve itd.), luk i list lovora.Sastojci

Ovo se nalazi u morskim ribama

Morske ribe izvrstan su izvor proteina i osim toga opskrbljuju tijelo vrijednim, nezasićenim masnim kiselinama koje štite od bolesti krvožilnog sustava. One podržavaju ravnotežu mineralnih tvari i vitamina u ljudskom tijelu te su važne za očuvanje zdravoga imunološkog sustava, zdravlja mišića i kostiju.

Posebno su vrijedne aminokiseline i jod

Meso morskih riba ima posebno visok i biološki vrijedan udio bjelančevina. Profil aminokiselina nalik je onom sisavaca; udio esencijalnih aminokiselina pri tome je posebno visok. Sadržane masti pojavljuju se u obliku dugolančanih, višestruko nezasićenih masnih kiselina, i to prvenstveno u ribljem ulju. Ono je lako probavljivo. Morske ribe ne sadrže gotovo nikakve ugljikohidrate, no zato hranjive i aktivne tvari te brojne elemente u tragovima i vitamine. Morske ribe sadrže velike količine joda.