Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Crni bakalar: nemastan, pun proteina

Strogo gledano crni bakalar, odnosno morski losos, kako se još naziva, nije losos, već pripada obitelji bakalara. Stoga je crni bakalar njegov točan naziv. Preferirana staništa crnog bakalara su hladne, no svejedno umjerene regije oko Islanda, Svalbard, Norveška, Sjeverno more i zapadno Baltičko more.

Dobro je znati

Crni bakalar ima ova posebna svojstva

Svježi crni bakalar u detaljnom prikazu

Crni bakalar živi kako u vodenim slojevima u blizini dna te, slobodno plivajući, u sredini vodenog tijela. Nakon izlaska sunca, odnosno tijekom kasnog popodneva, zadržava se i na površini vode. Crni bakalar uvijek pliva u jatu. Sušeni crni bakalar naziva se bakalar, a kao sušena i usoljena verzija poznat je pod nazivom sušeni bakalar . Najpoznatiji oblik u kojemu crni bakalar dospijeva na naše tanjure jesu riblji štapići. U tu se svrhu riba usitnjava, preša i panira.

Jeste li znali?

Naziv „morski losos” svoje podrijetlo vuče iz razdoblja Prvoga svjetskog rata. Bijelo meso ribe tada se bojalo crvenom prehrambenom bojom te prodavalo kao zamjena za losos. Uslijed toga postupka nastao je naziv „morski losos”, koji je naposljetku preuzela i industrija prehrambenih proizvoda. Njime se ovaj zamjenski proizvod trebao doimati kvalitetnijim. Danas se crni bakalar poglavito prodaje kao samostalna riba pod tim nazivom.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe crni bakalar?

Njegovo prirodno stanište pretežito je sjeverni Atlantski ocean. Crni bakalar najčešće se pojavljuje u područjima ispred Norveške i ispred Islanda. I u Sjevernom se moru nalazi njihova velika populacija, posebno u područjima oko Velike Britanije.


Sezona

Kada je sezona crnog bakalara?

Glavna sezona izlova crnog bakalara seže od listopada do veljače, no izlovljava se i tijekom ostalih mjeseci.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati crni bakalar i kako se treba čuvati?

Svježi crni bakalar u detaljnom prikazu

Crni bakalar nudi se u brojnim različitim varijantama: dimljen, obojen kao crni bakalar u ulju, kao usoljena ili suha riba, kao svježa riba na ledu ili u obliku zamrznutih filea. Koliko su raznovrsne pojavne varijante u maloprodaji, toliko su svestrane i mogućnosti pripreme. Crni bakalar ostat će samo nekoliko dana svjež u hladnjaku. Može se bez poteškoća zamrznuti, a u zamrzivaču se može čuvati nekoliko mjeseci.


Sastojci

Ovo se nalazi u crnom bakalaru

Crni bakalar ima visok udio masti te predstavlja dobar izvor bjelančevina. Stoga je idealno prikladan za prehranu s malom količinom ugljikohidrata. Osim toga, opskrbljuje tijelo važnim mineralima, na primjer, kalijem. Također, sadrži jod, koji je prijeko potreban za uravnotežen tjelesni metabolizam.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 81 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,3 g

Masti: 0,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 6 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,29 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 374 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 81 mg