Bakalar: nemasna morska riba
Bakalar je morska riba, čije se stanište nalazi u brojnim morskim područjima. Bakalar koji nije dosegao spolnu zrelost naziva se „mladi bakalar”. Međutim, u području Baltičkog mora svaki se bakalar, pa tako i mladi, naziva jednostavno „bakalar”. Staništa bakalara su cjelokupno područje sjevernog Atlantskog oceana, sjeverni Tihi ocean, Sjeverno more i Baltičko more.
Bakalar ima ova posebna svojstva
Bakalar može doseći impresivnu veličinu do 1,5 metara. On se pretežito hrani malim morskim životinjama. Odrasle ribe jedu i male ribe. Često se pojavljuje u zelenoj, smeđoj i crvenoj boji s različitim mrljama. Može živjeti na morskim dubinama do 600 metara, ali i u plićim morskim predjelima uz obale.
Odrasli bakalar, odnosno jednostavno bakalar , ima dugačko tijelo, peraju na trbuhu i u stražnjem dijelu te brojne, usko zaredom poredane okrugle leđne peraje. Karakterizira ga vrlo nemasno, ukusno i mekano meso. Zahvaljujući niskom udjelu masti, često se u sušenom obliku u maloprodaji pojavljuje kao soljeni bakalar ili kao sušeni bakalar .
Odakle izvorno potječe bakalar?
Bakalar živi u sjevernom Atlantskom oceanu, u Arktičkom oceanu te u Baltičkom moru. Nekoć je populacija u sjevernom Atlantskom oceanu bila vrlo velika, no uslijed prekomjernog izlova, bakalar se danas može pronaći samo u pojedinim predjelima oceana.
Kada je sezona bakalara?
Velik dio bakalara koji se nudi u prodaji lovi se ispred Islanda i u Barentsovu moru. Dodatno se ribolovno područje nalazi ispred Svalbarda. Island, Norveška i Rusija države su koje love i izvoze najveće količine bakalara. Budući da se bakalar ubraja među najvažnije jestive ribe na svijetu, lovi se tijekom cijele godine i nema posebnu sezonu lova. Uz jednu iznimku: bakalar iz Norveške, koji se naziva i zimski bakalar , tradicionalno se lovi samo u razdoblju od siječnja do travnja. Dok se populacija bakalara smanjuje, populacija zimskog bakalara ostaje stabilna zahvaljujući ograničenom razdoblju lova.
Za što se može upotrebljavati bakalar i kako se treba čuvati?
Bakalar je u obliku filea omiljen u toploj kuhinji kao riblje jelo. Kada se nareže na file, može se pržiti u krušnim mrvicama, u prirodnom će obliku imati izvrstan okus i kada se peče na roštilju, a usto je idealno prikladan za kuhanje na pari i jela s kuhanom ribom. Okus bakalara može se zaokružiti dodavanjem limuna, blagog hrena i umaka, ali i dipova od začinskog bilja. Međutim, ti bi se dodaci morali umjereno dozirati kako se vlastiti umak bakalara ne bi suviše zatomio. Svježa riba morala bi se potrošiti u što kraćem roku. Kada se hladi, bakalar se može čuvati svega nekoliko dana.
Ovo se nalazi u bakalaru
Bakalar nije samo izvrstan izvor bjelančevina. On tijelo opskrbljuje i važnim mineralnim tvarima te elementima u tragovima. Osim toga, sadrži vitamine B12 i D, koji pozitivno utječu na razvoj kostiju.
kcal: 76 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 17,7 g
Masti: 0,6 g
Vitamin A: 7 µg
Vitamin B1: 0,06 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,2 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 1 mg
Kalcij: 26 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 352 mg
Magnezij: 24 mg
Natrij: 72 mg