Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bakalarka: niskokalorična i vrlo zdrava

Bakalarka se može dodijeliti obitelji riba nalik bakalaru. Pri tome je riječ o morskoj ribi, a njezina je posebna karakteristika što se riblje meso nalazi u slojevima, odnosno u ljuskama. Karakteristične vanjske značajke su tamnocrna bočna linija i crna mrlja, takozvana „Petrova mrlja”, iznad prsne peraje.

Dobro je znati

Bakalarka ima ova posebna svojstva

Svježa bakalarka u detaljnom prikazu

Bakalarka je srodnik još većeg bakalara, iako i potpuno izrasli primjerci mogu doseći impresivnu duljinu od jednog metra i težinu od 15 kilograma. Od tih primjeraka većinom u maloprodaju dospijevaju samo komadi s kostima i kožom. Takozvana bakalarka za ribolov manja je i nudi se u cijelom komadu – iako se većinom ne izlovljava klasičnim ribolovnim tehnikama, već povlačnom mrežom.

Također, nude se dimljena i zamrznuta bakalarka. Dimljeni su primjerci posebno ukusni, a usto se pripremaju jednako kao i bakalar . Tada čvrsto riblje meso ima ugodan okus nalik morskoj ribi , koji nije nimalo intenzivan ni dominantan.

Što trebate znati o bakalarki

Gornja čeljust bakalarke veća je od donje čeljusti, zbog čega njezin izgled nalikuje onom morskog psa. Bakalarka je k tomu vrlo lako prepoznatljiva po crnoj bočnoj liniji i crnoj prsnoj mrlji. Bakalarka ne živi neposredno ispod vodene površine, već na dubinama od 20 metara, no pretežito na morskom dnu, odnosno na dubinama od oko 200 metara. Riba se hrani crvima, rakovima i mriješću drugih riba, zbog čega obitava toliko blizu morskog dna. Razdoblje mriještenja traje od ožujka do lipnja, a spolnu zrelost mlade ribe dosežu u dobi od oko tri godine.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bakalarka?

Izlov bakalarke provodi se ovdje:

  • Baltičko more
  • rusko i norveško Barentsovo more
  • ispred obala Farskih otoka
  • ispred obala Islanda
  • sjevernoamerička obala Atlantskog oceana

Sezona

Kada je sezona bakalarke?

Bakalarka je dostupna tijekom cijele godine, no najbolji će okus imati tijekom hladnijeg godišnjeg doba, u razdoblju između siječnja i ožujka.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bakalarka i kako se treba čuvati?

Svježa bakalarka u detaljnom prikazu

U kuhinji se bakalarka može pripremati bez poteškoća. Ona se smatra klasičnom ribom za kuhanje, no bit će vrlo ukusna i kada se kuha na pari, pečeili pak posluži u obliku nabujka ili dimljene ribe . Bakalarka se, kao i svaka svježa riba, može čuvati samo nekoliko dana u hladnjaku i morala bi se potrošiti u što kraćem roku.


Sastojci

Ovo se nalazi u bakalarki

Bakalarka sadrži male količine masti i niskokalorična je. Ona je izvor vrijednih proteina te iznimnih količina mineralnih tvari i elemenata u tragovima, kao što su jod, željezo, kalij i fosfor. Te tvari podržavaju imunološki sustav te zdrave funkcije krvožilnog sustava, od mišića sve do kostiju.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 77 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 17,9 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 17 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,3 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 18 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 301 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 116 mg