Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svježe vrhnje: upotpunjava brojna jela

Svježe vrhnje potječe iz Francuske, a francuski naziv „Crème fraîche” doslovno znači „svježe vrhnje”. Budući da se u pravilu primjenjuje za upotpunjavanje jela, njegov visok udio masti ima donekle podređenu ulogu. Uostalom, udio masti odlučujući je čimbenik za osiguravanje pravog okusa.

Dobro je znati

Svježe vrhnje ima ova posebna svojstva

Svježe kiselo vrhnje u detaljnom prikazu

Svježe vrhnje probavljiv je proizvod od kiselog mlijeka i dobiva se posebnim kulturama bakterija mliječne kiseline i drugih mikroorganizama iz vrhnja. Jogurt, kefir, mlaćenica i punomasno mlijeko također se ubrajaju među proizvode od kiselog mlijeka. Svježe vrhnje ne sadrži konzervanse ni druge dodatke, već je sadržan samo dodatak saharoze. Svježe vrhnje dobro je probavljivo i ima ograničen rok trajanja u hladnjaku. Kod ukiseljenog vrhnja i vrhnjariječ je o sličnim proizvodima.

Svestranost uz svježe vrhnje

Svježe vrhnje slastan je dodatak brojnim jelima te se, na primjer, primjenjuje u jelima koja se poslužuju u vrijeme ručka, za upotpunjavanje umaka ili pak za salate sa začinskim biljem. Ono je klasičan dodatak hrskavom ljetnom povrću, a poboljšat će i okus zimskog povrća. Svježe vrhnje dipovima podaruje blag i kremast okus. Svježe vrhnje u maloprodaji se nudi u kombinaciji s raznim začinskim biljem i začinima, no najpopularnija je prirodna varijanta. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svježe vrhnje?

Svježe vrhnje često se uspoređuje s običnim vrhnjem – no osim kremaste konzistencije, ovi su proizvodi prilično različiti. Vrhnje je znatno blaže i manje kiselkasto. Svježe vrhnje koje potječe iz Francuske ima puno veći udio masti, pri čemu je kod obaju proizvoda riječ o proizvodima od kiselog mlijeka.


Sezona

Kada je sezona svježeg vrhnja?

Svježe vrhnje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati svježe vrhnje i kako se treba čuvati?

Svježe kiselo vrhnje u detaljnom prikazu

Svježe vrhnje najčešće se primjenjuje za upotpunjavanje umaka, no ne i u francuskim jelima. Osim toga, prikladno je za salate, juhe, dipove, jela s tjesteninom i nabujke. Svježe vrhnje svježi je proizvod s ograničenim rokom trajanja koji se mora čuvati na hladnom mjestu. Nakon otvaranja treba se iskoristiti u roku od nekoliko dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od svježeg vrhnja


Sastojci

Ovo se nalazi u svježem vrhnju

Svježe vrhnje bogato je kalcijem, vitaminom A i vitaminom E.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 378 kcal

Ugljikohidrati: 2,5 g

Bjelančevine: 2 g

Masti: 40 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,01 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 1,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 73 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 105 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 39 mg