Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Smuđ: grabežljivac nježna okusa

Smuđ (Sander lucioperca) je slatkovodna riba i ubraja se u porodicu ljuskavki (Sparidae). On je najveći predstavnik svoje vrste. Njegova prosječna duljina iznosi oko 50 centimetara, pri čemu najveći primjerci mogu doseći duljinu do čak 1,30 metara. Saznaj više o ovoj ukusnoj slatkovodnoj ribi.

Dobro je znati

Smuđ ima ova posebna svojstva

Svježi smuđ u detaljnom prikazu

Smuđevi su grabežljive ribe i hrane se uglavnom manjim ribama, poput bodorke ili pak grgečima, koji pripadaju istom rodu. Mogu težiti do 20 kilograma, a njihov očekivani životni vijek iznosi do 20 godina. Čvrsto, prilično svijetlo meso smuđa nije suviše masno, prilično je nježno i sadrži velike količine bjelančevina.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe smuđ?

Smuđ se izvorno mogao pronaći samo u velikim jezerima i širokim rijekama Njemačke i istočne Europe. U današnje se vrijeme, uslijed mjera uzgoja, može pronaći u gotovo svim lukama, jezerima i sporim tekućicama Europe, ali i na zapadu Azije i u SAD-u. Osim toga, može se pronaći i u industrijskim vodama Baltičkog mora. Budući da je uzgoj smuđa prilično težak, ribolov se provodi u njegovim prirodnim staništima, nakon čega dospijeva u maloprodaju. 


Sezona

Kada je sezona smuđa?

Budući da je slatkovodna riba, smuđ živi u raznim rijekama ili kopnenim vodama. Među njih se, između ostaloga, ubrajaju rijeke Rajna, Dunav i Laba te Kaspijsko more. Pri tome preferira predjele pri dubini od oko pet metara. U svrhu mriještenja povlači se u priobalna područja i polaže svoja jajašca na dubini vode od oko jednog metra. Njegovo vrijeme mriještenja proteže se između travnja i lipnja. Najboljom sezonom ulova smuđa smatra se jesen.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati smuđ i kako se treba čuvati?

Svježi smuđ u detaljnom prikazu

Smuđ je izvrsna riba za jelo, vrlo je blag, nježan i umjeren u okusu. Može se kuhati, pržiti i kuhati na pari. Tijekom pripreme potrebno je obratiti pozornost na to da se smuđ previše ne zagrije jer bi se uslijed toga mogle izgubiti važne hranjive tvari, na primjer, vitamin A. Svježi smuđ može se čuvati najviše jedan dan u hladnjaku te bi se morao konzumirati što prije nakon kupnje.


Recept dana

Što možeš pripremiti od smuđa?


Sastojci

Ovo se nalazi u smuđu

Smuđ je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje imaju raznovrsne pozitivne utjecaje na krvni tlak, zdravlje srca i krvotok. Osim toga, smuđ sadrži velike količine bjelančevina, kalija i cinka. Time ne opskrbljuje tijelo samo važnim mineralima, već je i idealna namirnica za osobe koje se žele niskokalorično prehranjivati.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 83 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 19,2 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,25 mg

Vitamin B6: 0,24 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 1,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 49 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 377 mg

Magnezij: 50 mg

Natrij: 24 mg