Šaran: tradicionalna posna riba
Šaran svoje podrijetlo vuče iz Azije, a Rimljani su ga doveli u Europu. U srednjem vijeku šaran je postao sastavnim dijelom kulture prehrane, a u ribnjacima se držalo i uzgajalo sve više šarana. Zbog kršćanskih pravila u vezi s prehranom, u okviru kojih se više od 150 dana u godini ne bi trebalo jesti meso, šarani su se posebno uzgajali za razdoblje posta.
Šaran ima ova posebna svojstva
Ljuskavi šaran naziv je divljeg oblika koji se još može pronaći u sjevernonjemačkim jezerima, u mirnim predjelima većih tokova rijeka. Budući da je riječ o takozvanoj „miroljubivoj ribi”, hrani se planktonom i sitnim živim bićima. Kod oblika iz uzgoja, koji dosežu duljinu do jednog metra, postoje određene karakteristike: zrcalni šarani imaju samo tri reda ljuski, dok ih kožni šarani gotovo uopće nemaju. Ova slatkovodna riba s naglašenom grbom ima četiri karakteristična brka na gornjoj usni svojih rastegnutih usta.
Odakle izvorno potječe šaran?
Šaran (Cyprinus carpio) europska je riblja vrsta, a ove ribe za jelo često se uzgajaju u toplim slatkim vodama ribnjaka. U usporedbi s ovim uzgojenim oblicima, populacije divljih riba sve su manje. Polazeći iz sibirskih, japanskih i kineskih voda, šarani se, ovisno o klimatskim uvjetima, rasprostranjuju sve do gornjeg toka rijeke Dunav. Prije osam tisućljeća započela je domestikacija, i to vjerojatno uslijed ljudskih utjecaja, u srednjoj Europi.
Kada je sezona šarana?
Početak sezone izlova šarana započinje u rujnu. U jesenskim i zimskim mjesecima šaran se smatra posebnom delikatesom. Većina šarana danas potječe iz ribogojilišta.
Za što se može upotrebljavati šaran i kako se treba čuvati?
Međutim, šaran se poglavito nudi sezonski, iako postoje i cjelogodišnje ponude. Također, šaran se već stoljećima smatra posnom ribom. U kuhinji se šaran većinom priprema „plav”, u skladu s lužičkim načinom, ali i pečen u skladu s franačkim načinom ili se ukiseljava u vlastitoj krvi u skladu s poljskim načinom pripreme. Sirovi šaran može se u hladnjaku čuvati samo jedan dan. Obrađena riba također se može čuvati jedan dan. Za razliku od toga, zamrznuti šaran može se čuvati od tri do četiri mjeseca. Ostavite ga da se polako odmrzava u hladnjaku.
Što možeš pripremiti od šarana?
Ovo se nalazi u šaranu
Meso šarana je prilično nemasno, uz udio masti od svega pet posto. Ono sadrži brojne zdrave masne kiseline, mineralne tvari, proteine i vitamine. Meso šarana sadrži više omega-6 nego omega-3 masnih kiselina. Kod njih obiju riječ je o vrijednim nezasićenim mastima, koji su ljudima potrebni za sve metaboličke procese, funkciju živčanih putova te optimalnu ravnotežu vode u tijelu.
kcal: 115 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 18 g
Masti: 4,8 g
Vitamin A: 44 µg
Vitamin B1: 0,07 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,15 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 63 mg
Željezo: 0,7 mg
Kalij: 378 mg
Magnezij: 51 mg
Natrij: 30 mg