Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Grgeč: omiljena riba za jelo

Kod grgeča riječ je o slatkovodnoj ribi koja je relativno tolerantna u pogledu stanja vode. Tako se, na primjer, pojavljuje i u obalnim regijama Baltičkog mora. Podvrste grgeča prisutne su i u morima. Grgeč se uvrštava među ribe grabežljivice jer se poglavito hrani drugim ribama.

Dobro je znati

Grgeč ima ova posebna svojstva

Svježi grgeč u detaljnom prikazu

Izrasli grgeči dosežu duljinu do 1,30 metara i težinu do čak 2,5 kilograma. Grgeč se pojavljuje u rijekama, većim jezerima te u pojedinim regijama Baltičkog mora s niskim udjelom soli jer je, unatoč svojoj karakteristici kao slatkovodna riba , relativno tolerantan na sol. Grgeč raspolaže karakterističnom, nazubljenom leđnom perajom te vizualno primjetnim šiljastim perajama i prugama koje su raspoređene po cijelom tijelu. Osim toga, tijelo se doima bočno spljošteno. Kada se priprema, očituju se njegove mnogobrojne kosti, a zahvaljujući vrlo niskom udjelu masti, ima okus koji blago podsjeća „na ribu”.

Grgeč kao dio uravnotežene prehrane

Meso grgeča vrlo je bogato proteinima, a usto sadrži malo masti i odlikuje se visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo važne za uravnoteženu i zdravu prehranu. Uz nilski grgeč, i lubin ili „Loup de Mer” vrlo često završava na stolu ili u tavi. Lubin mogu pripremiti čak i relativno neiskusni kuhari jer se neće raspasti ni tijekom dulje termičke obrade. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe grgeč?

Grgeč se pojavljuje u gotovo svim vodama u umjerenim klimatskim područjima. Glavne su nacije za uzgoj grgeča sljedeće:

  • Njemačka
  • Češka Republika
  • Austrija

Sezona

Kada je sezona grgeča?

Kao i kod većine slatkovodnih riba, sezona lova grgeča također se proteže u razdoblju između proljeća i jeseni – u kasnu jesen te zimi grgeč se povlači u dublje regije jezera i rijeka te ga je stoga relativno teško loviti. Budući da grgeč nakon ulova dospijeva svjež u maloprodaju ili se zamrzava, dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati grgeč i kako se treba čuvati?

Svježi grgeč u detaljnom prikazu

Grgeč se smatra jednom od najpopularniji riba za jelo te se, u skladu s time, vrlo rado priprema kao glavno jelo. Grgeč se prije konzumacije mora skuhati, kuhati na vatri ili pržiti , a za sirovu je konzumaciju zbog svojeg podrijetla iz voda stajaćica samo uvjetno prikladan. Kao i svaka svježa riba, grgeč se u hladnjaku može čuvati nekoliko dana i morao bi se potrošiti u što kraćem roku.


Sastojci

Ovo se nalazi u grgeču

Kao namirnica grgeč je izvor proteina s razmjerno niskim udjelom masti, zbog čega je zanimljiv odabir za sportaše. Osim toga, grgeč sadrži velike količine vitamina E, koji ima izražen antioksidativni učinak.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 81 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,4 g

Masti: 0,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 7 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,23 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 1,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 20 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 330 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 47 mg