Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pastrva: omiljena slatkovodna riba

Pastrva se ubraja u porodicu pastrvki te se prvenstveno odlikuje zaobljenim i blago zdepastom tjelesnom građom. Pastrve imaju gotovo ravnu repnu peraju i donekle tupu, blago ovalnu glavu.

Dobro je znati

Pastrva ima ova različita svojstva

Svježe pastrve u detaljnom prikazu

Pastrve (Salmo trutta) su popularne slatkovodne ribe nalik lososu. One već odavno posvuda plivaju u ribogojilištima, dok se broj divljih, ukusnijih jedinki prorijedio. Pastrve imaju čvrsto, ukusno i aromatično meso bogato hranjivim tvarima. Činjenica što potječu iz velike obitelji pastrvi posebno se očituje kod kalifornijskih pastrvi . One se hrane malim rakovima, a njihovo ukusno meso ružičaste je ili pak crvene boje, nalik lososovu. Kalifornijske pastrve prepoznatljive su po širokoj i crvenkastoj bočnoj strani, koja blješti u duginim bojama. Losos pastrve dosežu sličnu veličinu poput lososa.

Pastrve općenito dosežu težinu do šest kilograma i duljinu do 40 centimetara. Međutim, ljubitelji preferiraju manje primjerke, koji teže do 250 grama. Sve vrste pastrvi nude se svježe i dimljene.

Tri vrste pastrve

Kod pastrve se u načelu razlikuje između triju vrsti: riječna pastrva, jezerska pastrva i morska pastrva. Riječna pastrva idealno je prikladna za dimljenje jer kao slatkovodna riba nema suviše izražen okus kao brojne druge morske ribe. Morska pastrva često se nalazi u Bijelom moru, ali i na sjeveru Španjolske te u Atlantskom oceanu. Ona je zaslužna za izvrsni kavijar pastrve, koji uvelike nalikuje kavijaru lososa. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pastrva?

Pastrve žive u jezerima te potocima, a jezerske pastrve često potječu iz planinskih jezera. Dok su u maloprodaji najzastupljenije riječne pastrve, kalifornijska pastrva, koja je 1880. godine uvezana u Europu iz Kalifornije, također je popularna. Velik dio prodanih pastrvi potječe iz ribogojilišta, dok se ostatak uvozi iz Francuske, Italije, Španjolske i Skandinavije.


Sezona

Kada je sezona pastrve?

Pastrve pretežito potječu iz uzgoja te se nude tijekom cijele godine. Sezona ulovljenih pastrvi jest tijekom proljeća i ranog ljeta. Jeste li znali? Riječne pastrve s kožom prekrivenom mrljama najukusnije su u razdoblju od travnja do srpnja.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pastrva i kako se treba čuvati?

Svježa pastrva u detaljnom prikazu

Pastrva se može pripremiti na više načina. Pastrva se, između ostalog, može bez poteškoća pržiti, poširatiili pak dimiti. Za postupak prženja postoji više različitih metoda. Na primjer, pastrva se može pržiti bez ikakvih dodataka ili uz dodatak krušnih mrvica, ali i s maslacem od peršina, odnosno badema.

Također, kada je riječ o kuhanju, moguće je pastrve poširati do postizanja plave boje . U tu se svrhu pastrva mora tretirati, odnosno očistiti dok je još svježa. Važno je da se sluz koja se nalazi na koži ne ukloni jer je ona zaslužna za kasnije postizanje plave boje. Uz pastrvu se mogu poslužiti, na primjer, slani krumpir, rastopljeni maslac ili pak vrhnje s dodatkom hrena ili nizozemski umak Hollandaise. Svježa riba smije se u hladnjaku čuvati samo nekoliko dana. Kada se zamrzne, može se čuvati nekoliko mjeseci.


Recepti

Što možeš pripremiti od pastrve


Sastojci

Ovo se nalazi u pastrvi

Riblje meso pastrve sadrži oko 70 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina i iznimno vrijedne proteine. Masti koje štite žile tako pridonose smanjenju rizika srčanog infarkta. Osim toga, pastrve sadrže velike količine mineralnih tvari, kao što su željezo i fosfor, te vitamina B za živčanu i moždanu aktivnost.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 103 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 19,5 g

Masti: 2,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 12 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,23 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 413 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 63 mg