Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kelj: klasik hladnog godišnjeg doba

Kelj, smeđi kelj, kovrčavi kelj, zimski kelj: za sočni klasik hladnoga godišnjeg doba postoje brojni nazivi koji se razlikuju ovisno o regiji – a kelj se na stol poslužuje s drugim, klasičnim ili pak egzotičnim, prilozima.

Dobro je znati

Kelj ima ova posebna svojstva

Svježi kelj u detaljnom prikazu

Kelj se naziva i smeđi, kovrčavi, pernati ili zimski kelj te je uzgojen iz kupusa (Brassica oleracea L.). Svoj intenzivan okus dobiva tek nakon prvog mraza. Tada se, djelovanjem mraza, povećao njegov udio šećera, koji je zauzvrat okus učinio uvelike intenzivnijim. Kelj zatim nudi atraktivan kontrast blago-slatkih i trpko-začinskih aroma. Kelj je posebno zdrav. On sadrži mnogo vitamina i minerala. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kelj?

Kelj izvorno potječe iz područja Sredozemlja. Cijenili su ga već i drevni Rimljani, a kasnije su ga putujući Britanci, Portugalci, Španjolci i Nizozemci proširili diljem Europe te čak i do Amerike. Njemački zapisi svjedoče o prvom službenom obroku od kelja još davne 1545. godine.


Sezona

Kada je sezona kelja?

Kelj se ubire između rujna i ožujka. Dostupan je tijekom cijele godine zamrznut ili u konzervi.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kelj i kako se treba čuvati?

Svježi kelj u detaljnom prikazu

Kelj se na jelovniku u pravilu nalazi tijekom hladnoga godišnjeg doba. Kelj je idealan prilog dimljenim i usoljenim jelima, svinjskim obrazima i kuhanoj kobasici te karameliziranom, malom i okruglom pečenom krumpiru. Pikantna peteljka s kovrčavim listovima može se elegantno upotpuniti porilukom te iznimno ukusno pripremiti uz dodavanje klinčića te guščje ili svinjske masti („na način Holsteiner”). Usto su popularne juhe od kelja te pikantni azijski kelj iz woka. Osim papra i soli, kelj se idealno može začiniti kimom, muškatnim oraščićem i pimentom.  

Ovako se treba čuvati kelj

Kelj se može u pretincu za povrće hladnjaka čuvati otprilike tjedan dana. Kako bi mu se rok trajanja produljio, optimalno je kelj čuvati u vrećici za čuvanje svježine. Također, može se zamrznuti. Zbog svojih dugačkih, robusnih i kovrčavih listova kelj bi se morao temeljito očistiti i oprati.

Sastojci

Ovo se nalazi u kelju

Svježi kelj u detaljnom prikazu

Kelj je niskokalorična hrana bogata dijetalnim vlaknima. On je posebno zdrav zbog vrijednih proteina, kalcija koji jača kosti, velike količine kalija, magnezija te jednako visokog udjela vitamina C kao u paprici. Osim toga, u kelju se nalaze i obilne količine vitamina E protiv slobodnih radikala i prijevremenog starenja te vitamin A za kožu i oči. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 37 kcal

Ugljikohidrati: 2,5 g

Bjelančevine: 4,3 g

Masti: 0,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1447 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,25 mg

Vitamin C: 105 mg

Vitamin E: 1,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 212 mg

Željezo: 1,9 mg

Kalij: 490 mg

Magnezij: 31 mg

Natrij: 44 mg