Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kupusnjače: niskokalorične glavice

Pojam „kupusnjača” označava brojne vrste kupusa, koje se mogu uvrstiti u obitelj krstašica. Karakteristično je za kupus što ima vrlo dugačak vijek trajanja, što je otporan na vremenske uvjete i što se stoga ubraja u klasično zimsko povrće.

Dobro je znati

Kupusnjače imaju ova različita svojstva

Zaobljena, debela i teška glavica i listovi koji je okružuju tipični su za mnoge vrste kupusa. Oboje se može jesti. Kupusnjače su u srodstvu s više od 3000 vrsta povrća, između ostalog, repom, repicom, gorušicom i rotkvicom. Njihovo blisko srodstvo prvenstveno je uvjetovano visokim udjelom ulja gorušice, koje uvjetuje tipični okus svake vrste. Karakteristična je klasična aroma kupusa, koja je iznimno bogata, slatkasta i istovremeno donekle gorka. 

Svježe kupusnjače u detaljnom prikazu

Glavice kupusa su niskokalorične

Većina vrsta kupusa na 100 grama ima svega 20 kalorija, zbog čega su iznimno niskokalorične. Njihov udio masti nizak je i kreće se u području od 0,1 do 0,5 grama. Kupusnjače u pogledu makronutrijenata u prosjeku sadrže jedan do dva grama proteina te pet do deset grama ugljikohidrata na 100 grama – također, u prosjeku sadrže tri grama vrijednih dijetalnih vlakana.

Što je još sve dobro znati o kupusnjačama

Sve kupusnjače karakterizira visok udio kalija, prosječno od 150 do 200 miligrama na 100 grama, a on je zaslužan za prosljeđivanje signala među živčanim stanicama. Osim toga, u svježim kupusnjačama kriju se oko 20 miligrama natrija te od 10 do 15 miligrama magnezija; dok natrij regulira razinu pojedinih tekućina u krvi, magnezij sprječava grčenje mišića. Među vitalnim tvarima posebno se ističe visok udio vitamina C, u prosjeku od 30 do 40 miligrama. On prvenstveno jača imunološki sustav tijela te je uvelike zaslužan za to što se kupusnjače već stoljećima cijene kao zimsko povrće. Naposljetku, u ovom se povrću još krije od 0,1 do 0,5 miligrama vitamina B6, koji je nadležan za metaboličke procese i hormonalne aktivnosti. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu kupusnjače?

Kupusnjače su proširene gotovo po cijelom svijetu. Međutim, pretpostavlja se da su ove vrste divljeg kupusa prvenstveno bile proširene na obalama Atlantskog oceana, u današnjoj Engleskoj, Francuskoj i na sjeveru Španjolske. I danas se u Engleskoj, Francuskoj, na otoku Helgolandu te u pojedinim mediteranskim državama mogu pronaći još neki prirodni divlji oblici kupusa. No u međuvremenu se različite vrste kupusa uzgajaju u gotovo svim svjetskim klimatskim zonama. Dok se brokula, cvjetača i pak choi prvenstveno uzgajaju u suptropskom području, druge vrste kupusa poglavito se proizvode u Kini, Rusiji i Koreji. Na europskom kontinentu predvodnice u uzgoju različitih vrsta kupusa su Njemačka, Poljska i Francuska. I u brojnim se sredozemnim državama kupusnjače smatraju čestim proizvodom za uzgoj. 


Sezona

Kada je sezona kupusnjača?

Kupusnjače se smatraju klasičnim zimskim povrćem.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati kupusnjače i kako se trebaju čuvati?

Svježe kupusnjače u detaljnom prikazu

Kupusnjače se gotovo diljem svijeta upotrebljavaju za pripremu različitih jela. Kao najpoznatiji primjeri mogu se istaknuti kiseli kupus od bijelog kupusa te korejski kim chi od kineskog kupusa. Osim toga, ovisno o vrsti kupusa postoje i brojna druga jela od kupusa. Kupusnjače se u pravilu ne mogu jesti sirove, već se moraju skuhati, kuhati na pari ili pržiti kako bi se njihovi, djelomično teško probavljivi, sastojci bolje mogli iskoristiti.

Kupus je omiljen prilog krepkim mesnim ili ribljim jelima. Osim toga, rado se upotrebljava kao sastojak u pripremi nabujaka ili pak kao samostalno jelo. Također, kupusnjače su iznimno popularne u okviru pripreme juha ili variva. Bijeli i crveni kupus, baš kao i kineski i šiljasti kupus, idealno su prikladni za sirove salate te predstavljaju veliku iznimku kada je riječ o njihovoj probavljivosti u sirovu obliku. Kupusnjače bi prije upotrebe uvijek morale biti svježe te se, u idealnom slučaju, čuvati na hladnom mjestu. Iako se u hladnjaku mogu čuvati svega nekoliko dana, kupusnjače se mogu sasvim jednostavno zamrznuti.Sastojci

Ovo se nalazi u kupusnjačama

Svježe kupusnjače u detaljnom prikazu

Kupusnjačama se pripisuju brojne zdravstvene prednosti. Između ostalog, niskokalorične kupusnjače jačaju imunološki sustav tijela zahvaljujući brojnim sadržanim vitalnim tvarima. Također, iznimno su zdrave za crijeva jer sok kupusa sadrži velike količine metilmetionina, koji može suzbiti želučane i crijevne čireve. Kupusnjače imaju i protuupalno djelovanje te bi se, zbog brojnih zdravstvenih prednosti, vrlo često morale pronaći na svačijem jelovniku.