Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Savojski kupus: nježni listovi zdravlja

Ljudi već tisućama godina diljem svijeta cijene prednosti kupusa. On je vrlo zdrav, raste gotovo posvuda i lako se može preraditi. To se odnosi i na savojski kupus: on ima znatno nježnije listove od drugih vrsta kupusa te se može bez poteškoća jesti sirov u obliku salate.

Dobro je znati

Savojski kupus ima ova posebna svojstva

Svježi savojski kupus u detaljnom prikazu

Savojski kupus vrlo je popularno povrće među kupusnjačama i pripada obitelji krstašica. Glavica savojskog kupusa okrugla je, a listovi valoviti. Vanjski su listovi tamnozeleni, za razliku od srži kupusa, koja je žućkaste ili pak bijele boje. Savojski kupus može doseći promjer od 25 centimetara uz težinu do najviše dva kilograma. Kada je savojski kupus svjež, njegov je okus aromatičan, blag i blago orašast. Savojski kupus, koji se ubire u rano ljeto, često je u pogledu okusa nešto blaži od onoga iz jesenske, odnosno zimske sezone.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe savojski kupus?

Savojski kupus izvorno potječe iz područja Sredozemlja. Posebno se u Italiji tijekom 16. stoljeća prvi put uzgajao u velikim količinama. Savojski kupus zatim se udomaćio na sjeveru Italije i u Francuskoj. Savojski kupus voli toplu i suhu klimu te se danas prvenstveno uzgaja u Kini, Indiji i Rusiji, ali i u Južnoj Koreji. Međutim, uz povoljne uvjete može se uzgajati i u domaćim staklenicima.


Sezona

Kada je sezona savojskog kupusa?

Savojski kupus smatra se kako proljetnim, tako i jesenskim ili zimskim povrćem. Stoga je savojski kupus dostupan u maloprodaji u razdoblju od ožujka do kolovoza, odnosno od kolovoza do studenog. Izvan sezone uvozi se – dakle, dostupan je tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati savojski kupus i kako se treba čuvati?

Svježi savojski kupus u detaljnom prikazu

Savojski kupus smatra se klasičnim povrtnim prilogom krepkim jelima kao što su ona od divljači, janjetine, govedine ili svinjetine. Osim toga, idealno je prikladan za pripremu aromatičnih juha ili variva. Klasično jelo usto je rolada od kupusa: u tu se svrhu pikantno začinjeno punjenje od mljevenog mesa zamata u list savojskog kupusa. Zatim se smotuljak kupusa prži na tavi i zatim krčka u temeljcu.

Ovako ćeš lako nasjeckati kupus: olabavi vanjske listove, temeljito operi glavicu kupusa, raščetvori je i izreži tvrdu peteljku u obliku klina. Najbolje je savojski kupus čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Tada će može ostati svjež jedan ili dva tjedna.


Sastojci

Ovo se nalazi u savojskom kupusu

Svježi savojski kupus u detaljnom prikazu

Savojski kupus bogat je vitaminom C, zbog čega posebice tijekom zimskih mjeseci jača imunološki sustav tijela. Osim toga, u savojskom kupusu kriju se i velike količine vitamina B te mineralnih tvari, koje su vrlo zdrave za metabolizam. Savojski kupus može se jesti sirov, čime će se očuvati veća količina njegovih hranjivih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 32 kcal

Ugljikohidrati: 2,92 g

Bjelančevine: 2,78 g

Masti: 0,32 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 49,6 mg

Vitamin E: 2,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 64 mg

Željezo: 0,55 mg

Kalij: 236 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 9 mg