Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Prokulice: kelj u malom obliku

Gotovo ni s jednim drugim povrćem ne postoje toliko podijeljena mišljenja kao u vezi s prokulicama. Ono što gotovo nitko ne zna: ona se ubraja među najzdravije sorte povrća i može se upotrebljavati u najrazličitijim jelima. Ovdje ćemo otkriti na što morate obratiti pozornost tijekom pripreme malog kelja te s kojom je hranom najbolje kombinirati prokulice.

Dobro je znati

Prokulice imaju ova posebna svojstva 

Svježe prokulice u detaljnom prikazu

Prokulica (Brassica oleracea var. gemmifera), također nazvana kelj pupčar ili briselski kelj, vrlo je svestrano povrće. Prokulice su idealna nadopuna povrtnim juhama te crvenom ili bijelom mesu, a i kratko kuhane na pari u salati osigurat će izvrstan okus. Lisnati izdanci prokulica nalaze se kao bočni izdanci u obliku ružica na stabljici koja može izrasti do duljine od jednog metra. Izravno srodstvo s drugim vrstama kelja na prvu se može okusiti kod prokulice. Prokulice koje je u uzgoju na otvorenom prekrio mraz oduševljavaju svojim okusom i blago kremastom konzistencijom.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu prokulice?

Prokulica je uzgojena vrsta iz drugih oblika kelja. Tako su Belgijanci oko 1785. godine proveli prve pokušaje uzgoja divljih oblika kelja. Zatim su se prokulice postupno počele širiti diljem Europe i Sjeverne Amerike. 


Sezona

Kada je sezona prokulica?

Glavna sezona svježih prokulica traje od rujna do siječnja. Unatoč tome, dostupne su i do dugo u proljeće.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati prokulice i kako se trebaju čuvati?

Svježe prokulice u detaljnom prikazu

Prokulice su najukusnije kada se u maslacu i uz dodavanje male količine muškatnog oraščića pažljivo prže do savršene točke kuhanja. Tada su najboljeg okusa i nisu previše mekane. Prokulice savršeno odgovaraju grahu, mrkvama i korabici na plati povrća. Međutim, ovo se povrće rado jede i kao prilog piletini, mesnim jelima i jelima od divljači. U vegetarijanskoj kuhinji idealan su sastojak u tjestenini i salatama. Prokulice se mogu dobro prepeći ili gratinirati. U njihovoj stvarnoj državi podrijetla, Belgiji, ovi se nježni roščići rado pripremaju s oguljenim kestenom. Prokulice bi se trebale čuvati na hladnom i tamnom mjestu, idealno u pretincu za povrće hladnjaka. Tako će se moći čuvati dobrih tjedan dana.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od prokulica?

Sastojci

Ovo se nalazi u prokulicama

Neizostavna su iz kuhinja jela od prokulica kao krepki povrtni prilozi ili pak u salatama i uz tjesteninu. Kao i druge sorte kelja, prokulice sadrže brojne vitamine, posebno A, C i B2. Mineralne tvari poput fosfora i kalija te nizak udio masti i brojna dijetalna vlakna također osiguravaju izniman doprinos zdravlju. Sadržani glukozinolati predstavljaju spojeve sumpora koji imaju antibakterijski učinak te suzbijaju zaraze i upale.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 44 kcal

Ugljikohidrati: 3,29 g

Bjelančevine: 4,45 g

Masti: 0,34 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,13 mg

Vitamin B6: 0,35 mg

Vitamin C: 112 mg

Vitamin E: 0,56 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 35 mg

Željezo: 0,92 mg

Kalij: 471 mg

Magnezij: 22 mg

Natrij: 9 mg