Korabica: osnažuje imunološki sustav
Korabica se naziva i gornjom repom, repinim kupusom ili repom s peteljkom. Jedna je od izvedenih uzgojnih varijanti vrtnog kupusa. Kod korabice riječ je o podzemnoj korabi. Njezino podrijetlo ni povijest nisu razjašnjeni, no kao zavičajna mjesta smatraju se područje Sredozemlja i središnje Azije.
Korabica ima ova posebna svojstva
Zeleni ili crveno-plavkasti gomolj iznimno je zdrav; on jača imunološki sustav i može pomoći pri mršavljenju. Čvrsta korabica, bijela iznutra, svoju blagu aromatičnu svježinu duguje uljima gorušice koje sadrže sumpor i dušik. Korabica ima blago orašasto-slatki okus. Na nadzemnom zelenilu može se pouzdano očitati svježina: dokle god ne visi mlohavo, gomolj je svjež. Također, korisno je iglom zabosti vrh korijena. Dođe li do otpora, korijen je odrvenjen. Svježi listovi imaju više dobrih tvari od gomolja: oni su izvor velike količine vitamina C, karotena, željeza i kalcija.
Odakle izvorno potječe korabica?
Kao izdanak drugih vrsta kupusa, korabica potječe s europskog sjevera ili, pretpostavlja se, Sredozemlja. Biljka dobro uspijeva na tlima bogatim hranjivim tvarima i srednje težine. Glavna je država uzgoja Njemačka.
Kada je sezona korabice?
Korabica je kao roba iz uvoza dostupna tijekom cijele godine, a svježa se ubire od lipnja do studenog.
Za što se može upotrebljavati korabica i kako se treba čuvati?
Izdanci korabice tradicionalan su prilog različitim jelima, u svrhu čega se oko 15 – 20 minuta kuhaju na pari. Međutim, korabica može poslužiti i kao hrskava, zdrava užina te predstavlja izvrsnu nadopunu sirovim salatama. Posebno nježni listovi, bogati vitaminima i mineralnim tvarima, mogu se kuhati zajedno s juhama, dodati u salate ili pesto ili pak kuhati tijekom pripreme povrća. U hladnjaku se korabica može čuvati oko 14 dana. Promijeni li se njezino mjesto čuvanja, brzo će odrvenjeti. Najbolje je korabicu omotati u vlažnu kuhinjsku krpu i odložiti je u hladnjak.
Ovo se nalazi u korabici
Gomolj pruža brojne prednosti zahvaljujući golemim količinama vitamina C: već se jednim gomoljem pokriva oko polovica dnevnih potreba za ovim vitaminom koji jača imunološki sustav. Sadržani beta-karoten štiti od bolesti srca te snižava količinu kolesterola u krvi. Vitamini B1, B2 i B6 te folna kiselina važni su za mišiće i živčani sustav. Magnezij, kalij i kalcij stabiliziraju krvni tlak te poboljšavaju zdravlje kostiju. Korabica sadrži brojna dijetalna vlakna koja pospješuju probavu, no vrlo male količine kalorija, masti i ugljikohidrata. Stoga je idealno prikladna za dijetalnu prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata.
kcal: 28 kcal
Ugljikohidrati: 3,7 g
Bjelančevine: 1,94 g
Masti: 0,16 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,07 mg
Vitamin C: 63,3 mg
Vitamin E: 0,4 mg
Kalcij: 59 mg
Željezo: 0,47 mg
Kalij: 322 mg
Magnezij: 43 mg
Natrij: 20 mg