Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Korabica: osnažuje imunološki sustav

Korabica se naziva i gornjom repom, repinim kupusom ili repom s peteljkom. Jedna je od izvedenih uzgojnih varijanti vrtnog kupusa. Kod korabice riječ je o podzemnoj korabi. Njezino podrijetlo ni povijest nisu razjašnjeni, no kao zavičajna mjesta smatraju se područje Sredozemlja i središnje Azije.

Dobro je znati

Korabica ima ova posebna svojstva 

Svježa keleraba u detaljnom prikazu

Zeleni ili crveno-plavkasti gomolj iznimno je zdrav; on jača imunološki sustav i može pomoći pri mršavljenju. Čvrsta korabica, bijela iznutra, svoju blagu aromatičnu svježinu duguje uljima gorušice koje sadrže sumpor i dušik. Korabica ima blago orašasto-slatki okus. Na nadzemnom zelenilu može se pouzdano očitati svježina: dokle god ne visi mlohavo, gomolj je svjež. Također, korisno je iglom zabosti vrh korijena. Dođe li do otpora, korijen je odrvenjen. Svježi listovi imaju više dobrih tvari od gomolja: oni su izvor velike količine vitamina C, karotena, željeza i kalcija.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe korabica?

Kao izdanak drugih vrsta kupusa, korabica potječe s europskog sjevera ili, pretpostavlja se, Sredozemlja. Biljka dobro uspijeva na tlima bogatim hranjivim tvarima i srednje težine. Glavna je država uzgoja Njemačka.


Sezona

Kada je sezona korabice?

Korabica je kao roba iz uvoza dostupna tijekom cijele godine, a svježa se ubire od lipnja do studenog.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati korabica i kako se treba čuvati?

Svježa keleraba u detaljnom prikazu

Izdanci korabice tradicionalan su prilog različitim jelima, u svrhu čega se oko 15 – 20 minuta kuhaju na pari. Međutim, korabica može poslužiti i kao hrskava, zdrava užina te predstavlja izvrsnu nadopunu sirovim salatama. Posebno nježni listovi, bogati vitaminima i mineralnim tvarima, mogu se kuhati zajedno s juhama, dodati u salate ili pesto ili pak kuhati tijekom pripreme povrća. U hladnjaku se korabica može čuvati oko 14 dana. Promijeni li se njezino mjesto čuvanja, brzo će odrvenjeti. Najbolje je korabicu omotati u vlažnu kuhinjsku krpu i odložiti je u hladnjak.


Sastojci

Ovo se nalazi u korabici

Gomolj pruža brojne prednosti zahvaljujući golemim količinama vitamina C: već se jednim gomoljem pokriva oko polovica dnevnih potreba za ovim vitaminom koji jača imunološki sustav. Sadržani beta-karoten štiti od bolesti srca te snižava količinu kolesterola u krvi. Vitamini B1, B2 i B6 te folna kiselina važni su za mišiće i živčani sustav. Magnezij, kalij i kalcij stabiliziraju krvni tlak te poboljšavaju zdravlje kostiju. Korabica sadrži brojna dijetalna vlakna koja pospješuju probavu, no vrlo male količine kalorija, masti i ugljikohidrata. Stoga je idealno prikladna za dijetalnu prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 28 kcal

Ugljikohidrati: 3,7 g

Bjelančevine: 1,94 g

Masti: 0,16 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 63,3 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 59 mg

Željezo: 0,47 mg

Kalij: 322 mg

Magnezij: 43 mg

Natrij: 20 mg