Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kineski kupus: pun vitamina C

Kineski kupus uzgajao se već prije 1500 godina u kineskoj provinciji Kanton. Vjerojatno je nastao križanjem određene vrste repe i kineskog povrća. Postao je poznat i zbog svojeg visokog udjela vitamina, mineralnih tvari i aminokiselina.

Dobro je znati

Kineski kupus ima ova posebna svojstva 

Svježi kineski kupus u detaljnom prikazu

Kod kineskog kupusa riječ je o povrtnoj biljci koju čovjek uzgaja i konzumira već više od 1500 godina. On se ubraja u skupinu namirnica kupusnjača te je stoga dijelom obitelji biljki krstašica. Kineski kupus ima listove koji sežu od blijedozelene do bijele boje, a nutrina mu je bijela. Kao i kod savojskog kupusa, listovi kineskog kupusa mogu imati najraznovrsnije oblike. Međutim, općenito gledano kineski kupus je cilindrična oblika, duguljast i otvoren prema gore. Karakterističan je za kineski kupus njegov svjež i hrskav okus, koji razvija poseban sklad sa sočnim jelima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kineski kupus?

U Kini se kineski kupus dokazano uzgaja već od 5. stoljeća nakon Krista. Odatle se najprije širio područjem istočne i jugoistočne Azije, prije no što se postupno počeo uzgajati u Europi. Danas se kineski kupus uzgaja gotovo svugdje na svijetu – u Europi se, na primjer, najveće količine kineskog kupusa uzgajaju u Nizozemskoj.


Sezona

Kada je sezona kineskog kupusa?

Berba kineskog kupusa provodi se prvenstveno tijekom mjeseci od lipnja do prosinca, zbog čega ga se može nazvati kako ljetnim, tako i zimskim povrćem. Međutim, budući da se kineski kupus u velikom stilu uzgaja i u staklenicima, on se, u skladu s time, može ubirati i nalaziti u ponudi tijekom cijele godine. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kineski kupus i kako se treba čuvati?

Svježi kineski kupus u detaljnom prikazu

Kineski kupus može se jesti sirov, kuhan, pržen ili kuhan na pari. Njegova je aroma iznimno blaga i vrlo decentna. Kineski kupus upotrebljava se kao povrtni prilog tijekom pripreme najrazličitijih jela, kao što su salata od kineskog kupusa ili ukiseljeni kineski kupus. Osim toga, on služi kao sastojak za pripremu korejskoga nacionalnog jela kim chi, pri čemu je riječ o fermentiranom kineskom kupusu.

Kako čuvati kineski kupus

Kineski kupus može se u pretincu za povrće hladnjaka čuvati otprilike tjedan dana. Kako bi mu se rok trajanja produljio, optimalno je kineski kupus čuvati u vrećici za čuvanje svježine. Također, moguće je zamrzavanje u zamrzivaču hladnjaka.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od kineskog kupusa


Sastojci

Ovo se nalazi u kineskom kupusu

Svježi kineski kupus u detaljnom prikazu

Kineski kupus pruža velike količine vitamina C te drugih mineralnih tvari, čime može podržati imunološki sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 12 kcal

Ugljikohidrati: 1,2 g

Bjelančevine: 1,2 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 71 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,12 mg

Vitamin C: 26 mg

Vitamin E: 0,24 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 40 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 144 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 19 mg