Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bijeli kupus: ukusan zalogaj zdravlja

Kupus je kao slastan prilog krepkim mesnim jelima više postao neizostavan sastojak s naših tanjura. Isto vrijedi za bijeli kupus: ubraja se u obitelj biljki krstašica te je vjerojatno najpoznatija kupusnjača. Oduševljava svojom blago pikantnom ili lagano slatkastom notom te se može konzumirati kako sirov, tako i skuhan.

Dobro je znati

Bijeli kupus ima ova posebna svojstva

Svježi bijeli kupus u detaljnom prikazu

Bijeli kupus je okrugao, veličine lopte, svjetlozelene do gotovo bijele boje. Posebno su markantni njegovi gusto poredani listovi, od kojih se, sloj po sloj, sastoji okrugla glavica kupusa. Sama glavica kupusa čvrsta je i hrskava. Bijeli kupus ubraja se među klasične kupusnjače te se smatra jesenskim i zimskim povrćem. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bijeli kupus?

Bijeli kupus srodnik je izvornoga divljeg kupusa, koji potječe sa sjevera Afrike. Međutim, bijeli kupus prvi se put uzgajao u području Sredozemlja, prije no što je postao poznat i u srednjoeuropskom prostoru. 


Sezona

Kada je sezona bijelog kupusa?

Sezona bijelog kupusa poglavito traje od rujna do studenog. Nakon ubiranja dospijeva izravno u maloprodaju ili se prerađuje u druge namirnice. Uvezeni bijeli kupus dostupan je svjež tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bijeli kupus i kako se treba čuvati?

Svježi bijeli kupus u detaljnom prikazu

Bijeli kupus služi kao osnovni sastojak za pripremu brojnih i različitih glavnih jela i priloga, na primjer, kiselog kupusa, rolada od kupusa ili pak variva od kupusa. Osim toga, bijeli kupus rado se upotrebljava i za pripremu sirovih salata. Bijeli kupus idealno bi se trebao čuvati na tamnom mjestu.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od bijelog kupusa

Sastojci

Ovo se nalazi u bijelom kupusu

Svježi bijeli kupus u detaljnom prikazu

Bijeli kupus općenito se smatra zdravom i niskokaloričnom namirnicom. Prvenstveno je bogat vitalnim i mineralnim tvarima, koji jačaju imunološki sustav tijela te imaju učinak razrjeđivanja krvi. Osim toga, u bijelom kupusu kriju se brojna dijetalna vlakna, koja su važna za zdravu probavu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 30 kcal

Ugljikohidrati: 4,18 g

Bjelančevine: 1,38 g

Masti: 0,19 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,19 mg

Vitamin C: 51,5 mg

Vitamin E: 1,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 45 mg

Željezo: 0,37 mg

Kalij: 269 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 12 mg