Podzemna koraba: variva i juhe
Podzemna koraba korijensko je povrće i ubraja se u obitelj krstašica. Ona je podvrsta repice. Njezin botanički naziv glasi „Brassica napus subspecies rapifera”. Također, uobičajeni su nazivi obična koraba ili pak zemljana koraba. Podzemna koraba vizualno podsjeća na mješavinu korabice i repe.
Podzemna koraba ima ova posebna svojstva
Zelenkasto-žućkaste podzemne korabe imaju gotovo okrugao ili pak stožast oblik te su vrlo čvrste i drvenaste. Ovisno o sorti, podzemne korabe mogu poprimiti i blago ljubičastu nijansu. Svježe podzemne korabe mogu doseći težinu do 1,5 kilograma. Podzemna koraba ima blago slatkast te sve do trpak okus, a rado se upotrebljava za pripremu juha ili krepkih jela. Ona služi i kao osnovno povrće za proizvodnju krmiva.
Odakle izvorno potječe podzemna koraba?
Pretpostavlja se da je podzemna koraba podrijetlom iz Skandinavije. Zbog svojih jednostavnih uvjeta uzgoja danas se uzgaja gotovo svugdje u umjerenim ili pak hladno-umjerenim klimatskim zonama. Jedna od glavnih država uzgoja jest Njemačka.
Kada je sezona podzemne korabe?
Glavna sezona podzemne korabe seže od listopada i gotovo do samog kraja siječnja, zbog čega se podzemna koraba smatra klasičnim zimskim povrćem. Stoga je u maloprodaji u svježem obliku dostupna prvenstveno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Međutim, u prerađenu obliku, na primjer, ukiseljena ili prerađena u druga jela, dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati podzemna koraba i kako se treba čuvati?
Uz upotrebu kao krmivo, podzemna koraba omiljen je povrtni prilog te može poslužiti kao sastojak za variva, juha ili krepka jela. Podzemna koraba može se jesti skuhana, pržena ili kuhana na pari. Podzemne korabe mogu se bez poteškoća dva ili tri tjedna čuvati u hladnjaku.
Ovo se nalazi u podzemnoj korabi
Podzemnoj korabi pripisuju se prvenstveno antioksidacijska svojstva, zbog čega njezina konzumacija navodno suzbija starenje kože. Osim toga, u njoj se kriju brojne vitalne i mineralne tvari, koje jačaju imunološki sustav i mogu podržati metabolizam.
kcal: 36 kcal
Ugljikohidrati: 5,71 g
Bjelančevine: 1,16 g
Masti: 0,16 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,06 mg
Vitamin B6: 0,2 mg
Vitamin C: 33 mg
Vitamin E: 0,2 mg
Kalcij: 48 mg
Željezo: 0,45 mg
Kalij: 227 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 10 mg