Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Cvjetača: malo kalorija, puno okusa

Cvjetača pripada obitelji krstašica i bliski je srodnik brokule, iako je njezin okus manje sočan od okusa njezina zelenog brata. Lijepog je i laganog okusa i dobro se slaže s bijelim mesom poput piletine ili pak svinjetinom. 

Dobro je znati

Cvjetača ima ova posebna svojstva 

Svježa cvjetača u detaljnom prikazu

Kao što je poznato, cvjetača je kupusnjača. Ona se pojavljuje u brojnim oblicima. Najpoznatija je vrsta bijela cvjetača, čije se cvjetne klice odlikuju okruglim izgledom. U ovom obliku također se, iako rjeđe, pojavljuje u ljubičastoj ili žuto-zelenoj boji. Druga je vrsta cvjetače Romanesco. Njezine su klice zelene i rastu u obliku tornja. Stoga se ona kolokvijalno često naziva i tornjasta cvjetača.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe cvjetača?

Domovina cvjetače nalazi se u azijskom prostoru. Dokumenti potvrđuju da se ona prvi put spominje već u 6. stoljeću nakon Krista. Svoj put do Europe ova je biljka pronašla tijekom Križarskih ratova. Njezino sjeme dovedeno je u Europu i najprije je bilo uzgajano u Italiji, a nedugo zatim i u Francuskoj. Najveći su proizvođači cvjetače Kina, Indija i SAD. Međutim, cvjetača je rasprostranjena diljem svijeta te se uzgaja i jede u brojnim zemljama. Njezini su glavni europski izvozni proizvođači Nizozemska, Belgija i Francuska. 


Sezona

Kada je sezona cvjetače?

Cvjetača se pretežito ubire od proljeća do jeseni ako se njezin uzgoj provodi na otvorenom. Berba u stakleniku moguća je tijekom cijele godine. Ako u području uzgoja i zimi vlada blaža klima, što je, na primjer, slučaj u Španjolskoj i duž cjelokupne obale Sredozemlja, cvjetača iz uzgoja na otvorenom također se može ubirati zimi.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati cvjetača i kako se treba čuvati?

Svježa cvjetača u detaljnom prikazu

Cvjetaču je moguće pripremati na više načina. Posebno je ukusna kada se skuha u posoljenoj vodi te zatim prelije umakom, na primjer zaprškom od brašna. Također, može se izvrsno dinstati te predstavlja idealan dodatak juhama. Prženje cvjetače, na primjer u tijestu, također je moguće te se prakticira poglavito u dalekoistočnoj kuhinji.

Ovako cvjetača ostaje svježa

Cvjetača se mora čuvati na hladnom mjestu, idealno u pretincu za povrće hladnjaka. Rok trajanja cvjetače može se produljiti ako se zapakira u vrećicu za čuvanje svježine. Cvjetača se može i zamrznuti.


Recepti

Što možeš pripremiti od cvjetače


Sastojci

Ovo se nalazi u cvjetači 

Svježa cvjetača u detaljnom prikazu

Cvjetača je bogata vitaminom C. On s jedne strane jača imunološki sustav, dok se s druge strane pozitivno odražava na vezivna tkiva. Osim toga, ovo povrće sadrži puno kalija. Cvjetača je usto idealna namirnica za dijetalnu prehranu jer sadrži malu količinu kalorija i ugljikohidrata.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 22 kcal

Ugljikohidrati: 2,3 g

Bjelančevine: 2,5 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 2 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 69 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 22 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 328 mg

Magnezij: 17 mg

Natrij: 16 mg