Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Brokula: ukusan zeleni rođak cvjetače

Brokula se može uvrstiti u biljnu obitelj križarica. Ona je bliski srodnik cvjetače te se ubraja među kupusnjače. No za razliku od drugih vrsta kupusa, okus cvjetače nije posebno zeljast, već ima prilično blagu aromu. 

Dobro je znati

Brokula ima ova posebna svojstva 

Svježa brokula u detaljnom prikazu

Brokula vodi podrijetlo iz Male Azije. Otkrili su je Grci, a Rimljani su je smatrali čuvanom tajnom protiv mamurluka nakon pića. Brokula izgledom uvelike nalikuje cvjetači, no znatno je manja i zelene, a ne bijele boje. Zrela brokula može izrasti do veličine od 25 cm te se dijeli na manje pupoljke. Jestivi su kako stabljika tako i glava brokule.

Ovo se nalazi u brokuli

Brokula se smatra posebno zdravom i lako probavljivom. Uz velike količine vitamina A, C i E, ona također sadrži dodatne mineralne tvari. Brokula je jestiva nakon kuhanja, ali i sirova. Kratkim kuhanjem na pari, odnosno prženjem, sadržani će vitamini i mineralne tvari bolje ostati očuvani. Budući da je brokula izvrstan izvor kalcija, posebno se preporučuje za konzumaciju ljudima koji nemaju toleranciju na mliječne proizvode. Osim toga, brokula dobro prija dijabetičarima te osigurava stabilniju razinu šećera u krvi. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe brokula?

Pretpostavlja se da se podrijetlo brokule nalazi u prostoru Sredozemlja, posebno u regiji današnje Anatolije. Ondje se brokula prvo uzgajala, prije no što je u 16. stoljeću postupno dolazila do Europe, posebice do Francuske i Italije. Međutim, brokula se danas uzgaja gotovo svugdje u svijetu. U Europi je, na primjer, područje oko talijanskog rada Verone vodeće u pogledu uzgoja brokule.


Sezona

Kada je sezona brokule?

Složena berba brokule u pravilu započinje tijekom svibnja te traje sve do listopada. Berba se većinom provodi u ranim jutarnjim satima jer ubrana brokula brzo vene kada se izloži izravnu sunčevu svjetlu. Budući da se velik dio brokule nakon berbe zamrzava postupkom brzog smrzavanja, svježa ili zamrznuta brokula dostupna je tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati brokula i kako se treba čuvati?

Svježa brokula u detaljnom prikazu

Brokula predstavlja jedan od najomiljenijih povrtnih priloga sočnim jelima na svijetu. Osim toga, iznimno je popularna i kao sastojak za povrtne složence ili pak frapee. Brokula se može konzumirati sirova ili skuhati, kuhati na pari ili ispržiti prije konzumacije kako bi bila lakše probavljiva. Svježu brokulu najbolje je čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Ondje će nekoliko dana ostati svježa. Sastojci

Ovo se nalazi u brokuli

Svježa brokula u detaljnom prikazu

Brokula je namirnica koja je izrazito zdrava za probavu jer sadrži veliku količinu vrijednih dijetalnih vlakana. Osim toga, brokula obiluje vitalnim i mineralnim tvarima, zbog čega se njezina česta konzumacija svakako preporučuje.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 26 kcal

Ugljikohidrati: 2,5 g

Bjelančevine: 3,3 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,28 mg

Vitamin C: 115 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 58 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 256 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 19 mg