Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kiseli kupus: idealan za mrsavljenje

Kiseli kupus proizvodi se od bijelog ili šiljastog kupusa te se često jede kao prilog. Ubraja se u probiotičke namirnice jer sadrži bakterije mliječne kiseline – žive sojeve bakterija koje imaju pozitivan učinak na zdravlje crijevne flore.

Dobro je znati

Kiseli kupus ima ova posebna svojstva

Svježi kiseli kupus u detaljnom prikazu

Kiseli kupus nastaje tako što se najprije ribaju bijeli i šiljasti kupus. Nakon usoljavanja i prešanja ovo se bilje, prirodnim mliječnim vrenjem, pretvara u sok uz izostanak zraka. Kopar, kim, jabuka, bobice borovice ili grožđe upotpunjavaju tipično blago kiselkast okus krajnjeg proizvoda.

Nakon fermentacije koja traje oko jednog do tri tjedna nastaje, dobro začinjeno, trajno i vlaknasto takozvano „ukiseljeno zelje” odnosno kiseli kupus. Ako se vrenje u međuvremenu zaustavi, nastaje kiseli kupus slatkasto-blage vrste ili dodatno rafinirani vinski kiseli kupus. Visok udio vitamina i mineralnih tvari pri tome ostaje očuvan. Kiseli kupus vrlo je zdrav, blago kisela okusa te usto još i povoljan.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kiseli kupus?

Djelotvorna metoda konzerviranja i fermentiranja narezanih traka kupusa razvila se već u antičkoj Grčkoj, Rimu te kod Kineza. Korejska varijanta kiselog kupusa zove se kim chi i nastala je još u 7. stoljeću. Nije točno poznato kako je kiseli kupus naposljetku dospio do Europe.


Sezona

Kada je sezona kiselog kupusa?

Nakon što se kiseli kupus do kraja pripremi, njegova sezona traje tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kiseli kupus i kako se treba čuvati?

Svježi kiseli kupus u detaljnom prikazu

Uz sirovu konzumaciju, ovo je bilje idealno za kuhanje na pari. Dok se u ruralnim šlezijskim kuhinjama i na jugu Bavarske dodaje krumpir te kuha s njime, jelo od kiselog kupusa mogu upotpuniti i razni mesni dodaci.

Kiseli kupus uživa i međunarodnu popularnost. Tako šampanjski kiseli kupus pretvara Elzas u središte za kiseli kupus Francuske, bigoš je već dugo vremena nacionalno jelo Poljske, a Reuben sendviči iz SAD-a ne mogu se pripremati bez kiselog kupusa. Knedle i kiseli kupus iz Češke Republike ili segedinski gulaš iz mađarske kuhinje dodatni su dokazi popularnosti kiselog kupusa. Kiseli kupus može se čuvati bez poteškoća.Sastojci

Ovo se nalazi u kiselom kupusu

Svježi kiseli kupus u detaljnom prikazu

Kiseli kupus je niskokaloričan i idealno prikladan za kure mršavljenja. Sadržana dijetalna vlakna izvrsno pobuđuju osjećaj sitosti. Između ostalog, kiseli kupus jača i imunološki sustav, srce te živčani sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 51 kcal

Ugljikohidrati: 0,75 g

Bjelančevine: 1,13 g

Masti: 4,36 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 6,32 mg

Vitamin E: 0,17 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 38 mg

Željezo: 0,39 mg

Kalij: 115 mg

Magnezij: 7 mg

Natrij: 206 mg