Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Špinat: zelena poslastica

Špinat je dostupan u maloprodaji tijekom cijele godine. Tijekom proljeća ova se sorta s nježnim listovima rado upotrebljava za lagane i svježe salate. Za razliku od toga, nešto pikantniji, trpki jesenski i zimski špinat i njegovi jači listovi upotpunit će juhe, nabujke, quiche ili tarte. 

Dobro je znati

Špinat ima ova posebna svojstva 

Svježi špinat u detaljnom prikazu

Ukupno postoji oko 50 različitih vrsta špinata. On se praktično dijeli na proljetni, ljetni i zimski špinat. Mladi špinat tijekom proljeća i ljeta ima manje, nježnije listove i svjetliju zelenu boju. Za razliku od toga, špinat koji se kasnije ubere ima intenzivniju zelenu boju, a čvrsti i mesnati listovi razvijaju intenzivniji okus. Različite gorke tvari i oksalna kiselina velikim su dijelom nestali uzgojem. Još je potrebno spomenuti relativno novu vrstu mladog špinata te njegove male i nježnije listove. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe špinat?

Ustvari se podrijetlo špinata nalazi na istoku, gdje ga je arapski pjesnik Ibn al-Awan nekoć nazvao „infinaj”, „princ svih vrsta povrća”, a s arapskom je kulturom dospio i do Španjolske. Stoga se u Francuskoj naziva i „erbe d‘ espaigne”. Španjolci su ga zatim nazvali „espinaca”, od čega je naposljetku i potekao naziv „špinat”.


Sezona

Kada je sezona špinata?

Iz slobodnog je uzgoja špinat dostupan od svibnja do otprilike kraja listopada. Tijekom ostatka godine može se kupiti kao roba iz staklenika, konzerviran ili zamrznut.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati špinat i kako se treba čuvati?

Svježi špinat u detaljnom prikazu

Špinat nije po svačijem ukusu, no ovi delikatni listovi u međuvremenu su stasali u namirnicu koja se zbilja rado upotrebljava. Proljetni i ljetni špinat idealno je prikladan kao slatko-kiselkasta i ukusno trpka salata, dok će zimski špinat poslužiti za quiche ili kao odličan i ukusan prilog. Špinatom ili sokom špinata krumpir i tjestenina, juhe i hladetina poprimit će zelenu boju. Kuhari intenziviraju njegov okus i dragušcem, vlascem ili kiselicom. U visokoj se gastronomiji priprema špinata naziva „à la florentine” .

Ovako se čuva špinat

Svježi špinat morao bi se, zapakiran u vrećicu za očuvanje svježine, čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Ondje će trajati od tri do četiri dana. Druga je varijanta zamrzavanje. U tu je svrhu špinat u rinfuzi prethodno potrebno zapakirati u vrećicu za zamrzavanje.Sastojci

Ovo se nalazi u špinatu

Svježi špinat u detaljnom prikazu

Špinat sadrži malu količinu kalorija, masti i ugljikohidrata, no bogat je vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. Posebnu su željezo, ali i magnezij, fosfor, kalij, kalcij, jod i bakar te velike količine vitamina C, vitamina A i vitamina B vrlo važne za tijelo. Time špinat podržava funkcije živaca, kože, očiju i proizvodnje kriv. Vitamin E djeluje kao zaštita za stanice, kalij uklanja prekomjernu tekućinu iz tijela, a vitamin C, koji poboljšava dobrobit, održivo podržava opteretivost imunološkog sustava.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 22 kcal

Ugljikohidrati: 0,61 g

Bjelančevine: 2,81 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,22 mg

Vitamin C: 50,58 mg

Vitamin E: 1,35 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 117 mg

Željezo: 3,42 mg

Kalij: 554 mg

Magnezij: 62 mg

Natrij: 69 mg