Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mahunarke: zdrave i svestrane

Kod mahunarki se često jedu samo sjemenke ploda, kao što su grašak, leće i soja. Katkad se jede i cijeli plod, na primjer, kao kod zelenog graha ili graška šećerca. Budući da mahunarke sadrže veliku količinu vrijednih biljnih bjelančevina, neizostavna su namirnica za osobe koje jedu male količine mesa, dakle, vegetarijance i vegane. 

Dobro je znati

Koja posebna svojstva imaju mahunarke?

Ljudi od davnina cijene mahunarke zbog visokog energetskog udjela i sveobuhvatne nutritivne vrijednosti. U skladu s time, mahunarke u prosjeku sadrže od 500 do 600 kalorija na 100 grama. Makronutrijenti se dijele između 15 i 25 grama proteina na 100 grama te između 10 i 20 grama ugljikohidrata (od toga samo između 5 i 10 grama dijetalnih vlakana) te oko 20 do 50 grama masti na 100 grama. Time se mahunarke među biljnim namirnicama smatraju pravom kalorijskom bombom. 

Podrijetlo

Odakle izvorno potječu mahunarke?

Svježe mahunarke u detaljnom prikazu

Ljudi su već prije nekoliko tisuća godina jeli mahunarke u obliku zbirnih plodova koje su isprva jeli sirove, a zatim kuhali iznad otvorene vatre. Mahunarke se posebno u Aziji i Južnoj Americi aktivno uzgajaju već više od tisuću godina. Stoga se podrijetlo mahunarki vjerojatno nalazi u južnim predjelima, odnosno na jugoistoku sjeverne hemisfere.

Ondje su različite mahunarke u svojem izvornom obliku prvenstveno rasle unutar današnje Kolumbije, Meksika i u širokim dijelovima Kine. Ljudi su zatim počeli sijati sjeme mahunarki diljem svijeta, što je doprinijelo njihovu širenju po cijelom planetu. Međutim, budući da brojne mahunarke potječu s američkih kontinenata, koji su otkriveni tek oko 1500. godine, odnosno tek su kasnije bili naseljeni, brojne su se mahunarke tek od toga trenutka počele širiti diljem svijeta. Primjer toga su grah ili lima grah.

Značaj mahunarki za poljoprivredu

U drevno se doba uzgoj slanutka, boba i leća smatrao jednim od najvažnijih temelja ondašnje poljoprivrede. Mahunarke se danas uzgajaju gotovo svugdje u svijetu. Danas se godišnje ubire, odnosno konzumira oko 150 milijuna tona mahunarki. I danas su mahunarke posebno omiljene unutar bliskoistočne, odnosno indijske kulture, gdje se cijene kao osnovni prehrambeni proizvod. Stoga se mahunarke tijekom cijele godine mogu kupiti u svježem, sušenom ili zamrznutom obliku.


Sezona

Kada je sezona mahunarki?

Mahunarke su dostupne tijekom cijele godine


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati mahunarke i kako se trebaju čuvati?

Svježe mahunarke u detaljnom prikazu

Budući da su mahunarke gotovo neizostavne u okviru uravnotežene prehrane, u brojnim se kulturama smatraju osnovnim prehrambenim proizvodom. One se rado upotrebljavaju za pripremu sočnih jela, kao što su variva od leća ili graha, pire od slanutka (humus) ili u drugim jelima koja služe kao prilozi. Također, popularna je upotreba mahunarki i u okviru pripreme povrtnih salata. Budući da su mahunarke hranjive i zdrave, u brojnim se državama smatraju omiljenom užinom između obroka. Sušene mahunarke imaju vrlo dugačak rok trajanja zbog smanjenja udjela vode u njima. Mahunarke u konzervama također se odlikuju dugačkim rokom trajanja.



Sastojci

Čega ima u mahunarkama

Mahunarke su zbog svojeg visokog udjela dijetalnih vlakana prvenstveno zdrave za crijeva. Također, navodno trajno snižavaju razinu kolesterola u krvi te tako suzbijaju bolesti krvožilnog sustava. Visok udio kalija k tomu snižava krvni tlak, a vitamin B6, koji je sadržan unutar mahunarki, dobar je za metabolizam. Također, na ovom je mjestu potrebno spomenuti visok udio mineralnih tvari te dobru raspodjelu makronutrijenata, što mahunarke čini pravom „power hranom” – upravo za sportaše. Dakle, mahunarke su zdrava namirnica te bi se stoga morale što češće pronaći na jelovniku.