Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Soja: svestrana mahunarka

Kod biljke soje riječ je o grmolikoj, tamnozelenoj biljci, koja se ubraja u mahunarke. Plodovi biljke soje – dakle, sama soja – nalaze se u čahuri soje. Oni služe kao osnova za proizvodnju najrazličitijih namirnica.

Dobro je znati

Soja ima ova posebna svojstva 

Soja u detaljnom prikazu

Rast biljke soje nalikuje rastu graha mahunara. Botanički je gledano riječ o mahunarki iz obitelji leguminoza. Iz biljke izrastaju mali, decentni bijeli ili pak blijedoljubičasti cvjetovi. Iz njih se razvijaju čahure soje, prekrivene sitnim dlačicama i dugačke svega nekoliko centimetara. U tim čahurama nalazi se do pet sjemenki. Sama zrna soje dugačka su između dva i najviše deset centimetara. Imaju okruglast, bubrežast oblik te su bijele ili smećkaste boje. U neprerađenom stanju imaju aromu nalik pravom piru ili žitu. Za razliku od toga, mlijeko iz zrna soje intenzivnog je slatko-kiselkastog okusa. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe soja?

Biljka soje uzgajala se u Japanu još prije više od 3000 godina, odnosno u Koreji prije oko 1500 godina. Tada je čovjek prvi put kultivirao soju, a ona se, tijekom tisućljeća, proširila diljem svijeta. Danas se soja uzgaja na više od šest posto poljoprivrednih uzgojnih površina koje su dostupne na svijetu. Ova biljka voli vlažnu i toplu klimu te najbolje uspijeva u suptropskim i tropskim područjima.


Sezona

Kada je sezona soje?

Biljke soje otresaju svoje čahure sa zrnima soje tijekom razdoblja od rujna do listopada, zbog čega se soja smatra klasičnim jesenskim povrćem. Nakon ubiranja, zrna soje suše se, zamrzavaju ili izravno prerađuju u proizvode od soje. Soja je dostupna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati soja i kako se treba čuvati?

Soja u detaljnom prikazu

Zrna soje temelj su za proizvodnju najrazličitijih namirnica, na primjer, tofua, sojina mlijeka i drugih proizvoda. Međutim, soja nije toliko prikladna za sirovu konzumaciju. Kada su svježa, zrna soje nalikuju grašku, a mogu se poslužiti kuhana na pari ili skuhana, što je predjelo koje je poznato pod nazivom edamame. Sušena zrna soje mogu se čuvati nekoliko mjeseci na tamnom i suhom mjestu.


Sastojci

Ovo se nalazi u soji

Zrna soje bogata su zdravim mastima te dijetalnim vlaknima, a k tomu sadrže velike količine vrijednih mineralnih tvari, zbog čega se općenito mogu kategorizirati kao vrlo zdrava namirnica. Osim toga, u soji se kriju velike količine proteina, zbog čega su proizvodi od soje posebno pogodni za povećanje mišićne mase.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 149 kcal

Ugljikohidrati: 10,4 g

Bjelančevine: 11,9 g

Masti: 5,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,44 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 29 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 130 mg

Željezo: 3,1 mg

Kalij: 250 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 2 mg