Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Lima grah: vegetarijanski izvor bjelančevina

Lima grah, koji se naziva i veliki grah ili mjesečev grah, vrlo vjerojatno potječe iz Perua. Riječ je o posebno velikim, bijelim zrnima graha. Nekoć su ga Inke uzgajali kao jednu od tri sorte graha. 

Dobro je znati

Lima grah ima ova posebna svojstva 

Lima grah u detaljnom prikazu

Lima grah (Phaseolus Iunatus) korisna je biljka i pripada biljnoj obitelji mahunarki. Primarno se pojavljuje u Andama i Srednjoj Americi. Na temelju preferiranih klimatskih uvjeta lima grah je isključivo uvozni proizvod. Prije konzumacije mora se skuhati, nakon čega će imati prilično blag i donekle brašnast okus. Grah zadržava svoj oblik i nakon kuhanja, zbog čega je idealno prikladan za pripremu brojnih jela.

Zreli lima grah dugačak je između jednog i tri centimetra te ima ovalan, blago bubrežast oblik. Bijele je ili kremaste boje s mjestimičnim tamnim mrljama. Lima grah ne može se jesti sirov, već se najprije mora skuhati, kuhati na pari ili pržiti. Zbog visokog udjela bjelančevina i dijetalnih vlakana, lima grah pobuđuje ugodan osjećaj sitosti. Stoga je zanimljiva alternativa prilozima kao što je krumpir ili riža. Lima grah za vegetarijance predstavlja dobar izvor bjelančevina.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe lima grah?

Vrlo je vjerojatno da lima grah izvorno potječe iz Perua, gdje je njegov uzgoj započeo već 2000 godina prije Krista. Otkrićem američkih kontinenata zatim je postao poznat i na europskom kontinentu. Lima grah danas se prvenstveno uzgaja u Peruu te u Meksiku i Argentini.


Sezona

Kad je sezona lima graha?

Lima grah ubire se poglavito tijekom ljetnih mjeseci, zbog čega ga se može nazvati ljetnim povrćem. On uspijeva u vrućim i suhim klimama te mu je potrebna sunčeva svjetlost. Zbog činjenice što se suši ili zamrzava neposredno nakon ubiranja, svježi lima grah i namirnice proizvedene od njega dostupni su tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati lima grah i kako se treba čuvati?

Lima grah u detaljnom prikazu

Lima grah iznimno je popularan sastojak za pripremu južnoameričkih salata te juha i variva. Osim toga, idealan je kao zasitan prilog krepkim jelima. Sušeni lima grah može se čuvati dugo vremena te se većinom nudi u plastičnom pakiranju ili pak konzerviran u konzervama ili staklenkama. Kada se čuva na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla, može se čuvati do godinu dana. Otvorene konzerve morale bi se što prije potrošiti.


Sastojci

Ovo se nalazi u lima grahu

Lima grah je kako svestran tako i zdrav. Bogat je mineralnim i dijetalnim tvarima, ima dobar udio bjelančevina te sadrži brojne vitamine. Njegov hranjivi sadržaj otprilike odgovara onom zelenog graha. Posebno je potrebno spomenuti udio željeza. Osim toga, lakše je probavljiv od zelenoga vrtnog graha. U astečkim predajama lima grah čak se spominje kao ljekovita biljka, što se zasigurno može pripisati njegovu pozitivnom djelovanju na kosti, mišiće i srčani mišić.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 307 kcal

Ugljikohidrati: 45 g

Bjelančevine: 20,6 g

Masti: 1,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,5 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,47 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,13 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 89 mg

Željezo: 6,8 mg

Kalij: 1750 mg

Magnezij: 216 mg

Natrij: 13 mg