Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tofu: omiljena alternativa mesu

Tofu, koji se naziva i sojin sir ili grahov sir, izvorno potječe iz Kine. Ova namirnica, koja se proizvodi od zrna soje, odavna je osvojila zapadni svijet te se među vegetarijancima i veganima smatra najomiljenijom alternativom mesu. 

Dobro je znati

Tofu ima ova posebna svojstva

Svježi tofu u detaljnom prikazu

Tofu u pravilu ima bijelu ili bež boju te spužvastu konzistenciju. Kuhanjem, prženjem ili pečenjem na roštilju njegova se konzistencija postupno učvršćuje. Pripremljen tofu k tomu će imati smećkastu boju, koja podsjeća na karamelu.  Po okusu je tofu razmjerno neutralan i prilagođava se aromi namirnice s kojom se miješa. Stoga se tofu može posebno dobro kombinirati s cijelim nizom namirnica. Tofu je niskokaloričan i odličan izvor bjelančevina.

Ovako nastaje tofu

Postupak proizvodnje tofua nalikuje proizvodnji sira iz mlijeka: udio bjelančevina sojina mlijeka dodavanjem koagulansa dovodi se do stanja mirovanja, tekući dijelovi se odlijevaju, a čvrsta, zaustavljena masa preša se u blokove. Kao koagulans služe magnezijev klorid, limunska kiselina ili kalcijev sulfat. Kako bi se postigla optimalna konzistencija, koagulansi se često i miješaju. 

 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tofu?

Podrijetlo tofua može se lokalizirati na Kinu prije 1000 do 2000 godina. U tomu se razdoblju tofu u velikom stilu proizvodio od zrna soje. Krajem 20. stoljeća počeo se širiti i ostalim dijelovima svijeta, a danas se smatra jednom od najvažnijih vegetarijanskih, odnosno veganskih osnovnih namirnica.


Sezona

Kada je sezona tofua?

Zrna soje prvenstveno se smatraju jesenskim povrćem te se tijekom rujna i listopada ubiru i zatim izravno prerađuju u tofu. Budući da kod tofua nije riječ o uzgojenom proizvodu, već o oplemenjenoj namirnici proizvedenoj od soje, dostupan je tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tofu i kako se treba čuvati?

Svježi tofu u detaljnom prikazu

Tofu vegetarijancima i veganima služi kao alternativa mesu jer je kod njega riječ o biljnom izvoru proteina. Brojni alternativni proizvodi mesu također se proizvode od tofua. Tofu se može jesti sirov, kuhan, kuhan na pari ili pržen. Tofu se prvenstveno može čuvati u hladnjaku. Hladni lanac ne bi se smio prekinuti sve do upotrebe. Nakon otvaranja pakiranja, tofu mi se morao potrošiti unutar nekoliko dana.Sastojci

Ovo se nalazi u tofuu

Tofu je iznimno bogat proteinima te sadrži brojne vitalne i mineralne tvari, zbog čega je kod njega riječ o iznimno zdravoj namirnici. Biljne bjelančevine koje su sadržane u tofuu vrlo se pozitivno odražavaju na zdravlje ljudskog organizma.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 127 kcal

Ugljikohidrati: 2,83 g

Bjelančevine: 15,51 g

Masti: 5,63 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 10,09 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 185 mg

Željezo: 2,84 mg

Kalij: 135 mg

Magnezij: 78 mg

Natrij: 0 mg