Tofu: omiljena alternativa mesu
Tofu, koji se naziva i sojin sir ili grahov sir, izvorno potječe iz Kine. Ova namirnica, koja se proizvodi od zrna soje, odavna je osvojila zapadni svijet te se među vegetarijancima i veganima smatra najomiljenijom alternativom mesu.
Tofu ima ova posebna svojstva
Tofu u pravilu ima bijelu ili bež boju te spužvastu konzistenciju. Kuhanjem, prženjem ili pečenjem na roštilju njegova se konzistencija postupno učvršćuje. Pripremljen tofu k tomu će imati smećkastu boju, koja podsjeća na karamelu. Po okusu je tofu razmjerno neutralan i prilagođava se aromi namirnice s kojom se miješa. Stoga se tofu može posebno dobro kombinirati s cijelim nizom namirnica. Tofu je niskokaloričan i odličan izvor bjelančevina.
Ovako nastaje tofu
Postupak proizvodnje tofua nalikuje proizvodnji sira iz mlijeka: udio bjelančevina sojina mlijeka dodavanjem koagulansa dovodi se do stanja mirovanja, tekući dijelovi se odlijevaju, a čvrsta, zaustavljena masa preša se u blokove. Kao koagulans služe magnezijev klorid, limunska kiselina ili kalcijev sulfat. Kako bi se postigla optimalna konzistencija, koagulansi se često i miješaju.
Odakle izvorno potječe tofu?
Podrijetlo tofua može se lokalizirati na Kinu prije 1000 do 2000 godina. U tomu se razdoblju tofu u velikom stilu proizvodio od zrna soje. Krajem 20. stoljeća počeo se širiti i ostalim dijelovima svijeta, a danas se smatra jednom od najvažnijih vegetarijanskih, odnosno veganskih osnovnih namirnica.
Kada je sezona tofua?
Zrna soje prvenstveno se smatraju jesenskim povrćem te se tijekom rujna i listopada ubiru i zatim izravno prerađuju u tofu. Budući da kod tofua nije riječ o uzgojenom proizvodu, već o oplemenjenoj namirnici proizvedenoj od soje, dostupan je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati tofu i kako se treba čuvati?
Tofu vegetarijancima i veganima služi kao alternativa mesu jer je kod njega riječ o biljnom izvoru proteina. Brojni alternativni proizvodi mesu također se proizvode od tofua. Tofu se može jesti sirov, kuhan, kuhan na pari ili pržen. Tofu se prvenstveno može čuvati u hladnjaku. Hladni lanac ne bi se smio prekinuti sve do upotrebe. Nakon otvaranja pakiranja, tofu mi se morao potrošiti unutar nekoliko dana.
Ovo se nalazi u tofuu
Tofu je iznimno bogat proteinima te sadrži brojne vitalne i mineralne tvari, zbog čega je kod njega riječ o iznimno zdravoj namirnici. Biljne bjelančevine koje su sadržane u tofuu vrlo se pozitivno odražavaju na zdravlje ljudskog organizma.
kcal: 127 kcal
Ugljikohidrati: 2,83 g
Bjelančevine: 15,51 g
Masti: 5,63 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,07 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 10,09 mg
Kalcij: 185 mg
Željezo: 2,84 mg
Kalij: 135 mg
Magnezij: 78 mg
Natrij: 0 mg