Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Leća: pršti od mineralnih tvari

Leća je mahunarka koja se upotrebljava diljem svijeta, a ubraja se među najstarije namirnice čovječanstva. Ova biljna vrsta, važna već u prapovijesti, pripada velikoj botaničkoj obitelji leguminoza, podvrsti mahunarki, među koje se ubrajaju i grah, soja te grašak.

Dobro je znati

Leća ima ova posebna svojstva

Svježa leća u detaljnom prikazu

Leća raste kao zeljasta, jednogodišnja biljka s dlakavom stabljikom. Doseže najveću veličinu od 20 do najviše 50 centimetara. U mahunarkama biljke u pravilu dozrijevaju od tri do sedam leća ili sjemenki. One su bež ili pak svijetlosmeđe boje. Unutrašnjost leća kremaste je boje i čvrsta, a nakon kuhanja postaje brašnasta i mekana. Leće se odlikuju tipično zemljanim, blago orašastim i bogatim okusom, koji je prvenstveno omiljen u bliskoistočnoj kuhinji.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe leća?

Podrijetlo leće može se ograničiti na područje jugozapadne Azije, gdje se praoblik leće uzgaja već nekoliko tisuća godina. Odatle se leća proširila i do Europe i Afrike. Danas se leća uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Turska, Francuska te Kanada i Indija danas su glavne države za uzgoj leće te su ujedno najveći izvoznici proizvoda od leće.


Sezona

Kad je sezona leće?

Glavno razdoblje berbe leća seže od svibnja sve do jeseni, zbog čega se leća smatra kako ljetnim tako i jesenskim povrćem. U maloprodaji je dostupna tijekom cijele godine. Leća se nudi svježa, sušena, u konzervama ili zamrznuta. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati leća i kako se treba čuvati?

Svježa leća u detaljnom prikazu

Leća je idealna za pripremu juha i variva, ali i kao prilog uz krepka jela. Sušene leće mogu se dulje vrijeme čuvati te se većinom nalaze u plastičnoj ambalaži. Osim toga, prodaju se konzervirane u konzervama ili staklenkama. Kada se čuvaju na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla, leće se mogu čuvati do godinu dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od leće


Sastojci

Ovo se nalazi u leći

Svježa leća u detaljnom prikazu

Leće sadrže velike količine folne kiseline, koja je potrebna pri proizvodnji krvi i kostiju. Osim toga, ona se odlikuje brojnim dijetalnim vlaknima te mineralnim tvarima, koje potiču probavu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 329 kcal

Ugljikohidrati: 49,3 g

Bjelančevine: 23,5 g

Masti: 1,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,45 mg

Vitamin B2: 0,26 mg

Vitamin B6: 0,57 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 1,14 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 71 mg

Željezo: 7,5 mg

Kalij: 840 mg

Magnezij: 129 mg

Natrij: 36 mg