Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Orahovo ulje: upotpunjava salate

Orahovo ulje kvalitetno je biljno ulje koje se dobiva od zrelih, djelomično i prženih plodova stabla oraha. Općenito gledano, odlikuje se svijetložutom ili zlatno-žutom bojom te je relativno rijetko. 

Dobro je znati

Orahovo ulje ima ova posebna svojstva

Orahovo ulje u detaljnom prikazu

Orahovo ulje blijedožute je boje i ima intenzivan okus. Ono je visokokvalitetno ulje s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, koje potiču krvotok. Time se mogu spriječiti tromboze jer omega-3 kiseline poboljšavaju svojstva protoka krvi i snižavaju razinu kolesterola. Postoje kako hladno prešana ulja, tako i proizvodi koji su rafinirani. U francuskoj kuhinji orahovo ulje odavno ima važnu ulogu u pogledu pripreme jela. U međuvremenu se raširilo i u međunarodnim kuhinjama.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe orahovo ulje?

Čovjek uzgaja orah kao korisnu biljku već više od 9000 godina. Njegova je izvorna domovina središnja Azija, a zatim je putem Grčke dospio u Europu, a s emigrantima i na američki kontinent, i to u Kaliforniju. Ondje su pronađeni savršeni uvjeti za njegov uzgoj. Tako su sredinom proteklog stoljeća nastale prve plantaže oraha. Danas je Kalifornija glavni izvoznik oraha.


Sezona

Kada je sezona orahova ulja?

Orah se ubire u razdoblju između rujna i listopada. Jedno stablo svake godine daje oko 50 kilograma oraha.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati orahovo ulje i kako se treba čuvati?

Orahovo ulje u detaljnom prikazu

Budući da orahovo ulje uz oko 130 Celzijevih stupnjeva ima vrlo nisku točku dimljenja, po mogućnosti se ne bi smjelo zagrijavati. Stoga nipošto nije prikladno za prženje ni kuhanje. Za razliku od toga, za upotpunjavanje salataidealno je prikladno. Međutim, moralo bi se štedljivo dozirati jer će intenzivan orašast okus vrlo brzo prekriti slabije aromatične tvari.

Ovako će orahovo ulje dugo ostati svježe 

U idealnom bi se slučaju orahovo ulje moralo čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Prikladna su mjesta, na primjer, tamna ostava ili hladnjak. U slučaju neprikladne pohrane, posebice uz intenzivan utjecaj sunčeva zračenja, rok trajanja drastično se smanjuje, a ulje se kvari. Neotvoreno orahovo ulje može se čuvati otprilike od šest do 12 mjeseci (ovisno o postupku proizvodnje). Međutim, otvorene boce morale bi se što prije potrošiti.


Recepti

Što možeš pripremiti od orahova ulja


Sastojci

Ovo se nalazi u orahovu ulju

Orah sadrži oko 8 posto zasićenih masnih kiselina, 20 posto jednostruko nezasićenih masnih kiselina i oko 72 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina. Redovita konzumacija orahova ulja potiče imunološki sustav, snižava krvni tlak i regulira količinu šećera u krvi. Metabolizam masti potiče se jednako kao i regeneracija kože. Osim toga, sastojci orahova ulja mogu spriječiti nastanak bolesti krvožilnog sustava i imati protuupalan učinak.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 900 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 100 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 1 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg