Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kokosovo ulje: pravi svestrani talent

U izvornu se obliku kokosovo ulje uglavnom sastoji od biljne masti kokosove palme, takozvane kopre. Sâm kokosov orah plod je kokosove palme, iz kojeg se naposljetku dobiva sirovo kokosovo ulje. Kokosovo ulje služi, na primjer, kao sirovina za slatkiše, no upotrebljava se i u farmaceutske svrhe.

Dobro je znati

Kokosovo ulje ima ova posebna svojstva

Kokosovo ulje u detaljnom prikazu

Kokosovo ulje bijele je ili blago žućkaste boje te voštane konzistencije. Ovisno o temperaturi, kokosovo ulje ima tekuće ili čvrsto agregatno stanje. Temperatura taljenja iznosi 24 Celzijeva stupnja. Unatoč svojem natprosječno visokom udjelu masti, kokosovo ulje može se čuvati bez poteškoća te ima neutralan miris ili miris koji blago podsjeća na kokos. Međutim, ako se kokosovo ulje ne zapakira zrakonepropusno, nakon nekog vremena imat će neugodan miris. 

Po čemu se kokosovo ulje razlikuje od kokosove masti

Nastanak inače alternativnog naziva „kokosovo ulje” temelji se na činjenici što ono postaje tekuće pri sobnoj temperaturi i samo je pri temperaturama nižim od nje posrijedi kao čvrsta kokosova mast . Zbog svojih kemijskih spojeva, kokosovo ulje tijekom zagrijavanja preuzima velik dio topline za taljenje – čime se, u pogledu okusa, osigurava učinak hlađenja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kokosovo ulje?

Kokosovo ulje dobiva se iz zrelog voćnog mesa kokosova oraha , a u području jugoistočne Azije cijeni se već nekoliko stotina godina. Domovina kokosove palme nalazi se u Indiji i prostoru jugoistočne Azije. Međutim, danas je zastupljena u svim tropskim regijama. Glavne su države uzgoja Brazil, Indonezija i Filipini. 


Sezona

Kada je sezona kokosova ulja?

Berba kokosova oraha provodi se tijekom cijele godine, zbog čega su kokosov orah i njegovo ulje dostupni tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kokosovo ulje i kako se treba čuvati?

Detaljan prikaz kokosovog ulja

Kokosovo ulje zbilja je svestrano biljno ulje, koje je, zbog svojeg sastava od elemenata u tragovima, mineralnih tvari i masnih kiselina, blaga okusa i stabilno pri zagrijavanju. To znači da tijekom postupka zagrijavanja ne nastaju nikakve trans masne kiseline, kao što je slučaj s drugim uljima. Kokosovo ulje prikladno je za kuhanje, pečenje i prženje. Jelima podaruje decentnu aromu kokosa. Tijekom pečenja može zamijeniti margarin ili maslac . Osim toga, ovo svestrano ulje upotrebljava se u proizvodima za njegu tijela, na primjer, u kremi za lice, proizvodima za njegu zuba i kremama za zaštitu od sunca, da nabrojimo samo neke primjere.

Ovako se treba čuvati kokosovo ulje

Optimalno se čuva na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu i dobro zatvoreno. Kada bi stajalo na svjetlu, došlo bi do dijeljenja masnih kiselina sadržanih u kokosovu ulju: dakle, pokvarilo bi se. U hladnjaku bi se u staklenci nakupljala vlaga, čime bi se pospješio razvoj plijesni. 


Recepti

Što možeš pripremiti od kokosova ulja


Sastojci

Ovo se nalazi u kokosovu ulju

U kokosovu ulju prvenstveno se mogu pronaći srednjelančane masne kiseline te visok udio laurinske kiseline. No budući da je riječ o prirodnom proizvodu, dotični udjeli znatno se razlikuju. U pogledu toga potrebno je spomenuti i kaprinsku kiselinu, koja je prvenstveno sadržana u kozmetičkim proizvodima, te kaprilnu kiselinu, koju ljudska jetra pretvara u ketone, a oni mozgu služe kao stabilan izvor energije. Također, kokosovo ulje sadrži velik broj esencijalnih aminokiselina te element u tragovima selen.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 862 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 99,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,11 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1 mg

Željezo: 0,05 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg