Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kikiriki: savršena grickalica za zabave

Kikiriki je biljka koja se ubraja u obitelj mahunarki. Zbog činjenice što ima plodove koji dozrijevaju u tlu, naziva se i „zemni grašak”. Ispod vlaknaste ljuske nalaze se oraščići koji su obavijeni tankom, crvenom čahurom. 

Dobro je znati

Kikiriki ima ova posebna svojstva

Kikiriki u detaljnom prikazu

U jednoj ljuski kikirikija u pravilu se nalaze dva oraščića – katkad i više, a ponekad i samo jedan. Također, iz botaničkog aspekta kikiriki ustvari nije orašasti plod, već mahunarka, zbog čega je srodnik graha i graška . Kikiriki se uspoređuje s botanički pravim orašastim plodovima zbog svoje konzistencije, visokog udjela masti i niskog udjela škroba. Udio omega-3 masnih kiselina, po kojima su botanički orašasti plodovi poznati, u kikirikiju je znatno manji. Za razliku od ostalih mahunarki , kikiriki se može jesti i sirov.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kikiriki?

Domovina kikirikija izvorno je bila Južna Amerika. U Peruu je već prije 7500 godina postojao prvi kikiriki, a i u brojnim je drugim državama postao važnom biljkom za uzgoj.


Sezona

Kad je sezona kikirikija?

Kikiriki je bujna jednogodišnja biljka, čiji se plodovi beru u razdoblju od kolovoza do rujna. Za razliku od ostalih mahunarki, njegovi zreli plodovi ostaju zatvoreni. Nakon sjetve je biljka nakon oko četiri mjeseca žuta i uvenula te se može ubrati. Kako bi se ubrali plodovi koji se nalaze na korijenju, potrebno je izvaditi cijelu biljku. Svaka biljka daje otprilike od 20 do 30 plodova kikirikija. Oni se suše otprilike dva tjedna prije nego što se razlome ljuske. Zatim se kikiriki može nastaviti prerađivati.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kikiriki i kako se treba čuvati?

Kikiriki u detaljnom prikazu

Zreli kikiriki može se jesti sirov, pržen ili kuhan . On se ubraja među najčešće upotrebljavane sastojke za industrijsku proizvodnju namirnica. Uz udio od 25 posto bjelančevina usto je iznimno hranjiv te bogat kalorijama uslijed sadržanih ulja.

Prah i krema od kikirikija nalaze se u gotovo svim pecivima, ali i kukuruzna peciva i smoki uranjaju se u panadu od kikirikija. Razlog tomu je intenzivna aroma koja se razvija nakon prženja. Zbog visoke razine opasnosti od alergija, na pakiranjima proizvoda uvijek se iznova upućuje na sadržane tragove kikirikija, čak i ako na prvi pogled u dotičnom proizvodu kikiriki uopće ne bi smio biti sadržan. Strojevi se nakon zamjene proizvodne linije nikada ne mogu u cijelosti osloboditi ostataka praha od kikirikija.

Ovako trebaš čuvati kikiriki

Idealno čuvanje kikirikija provodi se pri temperaturi od osam do deset Celzijevih stupnjeva na tamnom mjestu, gdje se može čuvati tri mjeseca. Prerađeni kikiriki, koji je, na primjer, pržen i zatim vakuumski zapakiran, ima znatno dulji rok trajanja.Sastojci

Ovo se nalazi u kikirikiju

Kikiriki je bogat bjelančevinama te mineralnim tvarima kao što su željezo, natrij i kalcij. Također, prilično je visok udio vitamina E. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 564 kcal

Ugljikohidrati: 7,5 g

Bjelančevine: 25,3 g

Masti: 48,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,3 µg

Vitamin B1: 0,9 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,44 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 10,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 40 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 661 mg

Magnezij: 163 mg

Natrij: 11 mg