Makadamija orah: kralj oraha
Makadamija orah poznat je i kao „kralj oraha”, a porijeklom je iz Australije. Ubraja se u rod dvoličnjakovki te spada u zatvorene plodove jer sloj stijenke ploda odrvenjava te zatvara samo jednu sjemenku.
Makadamija orah ima ova posebna svojstva
Makadamija orah spada među najskuplje orašaste plodove na svijetu jer je njegov uzgoj složen. U pogledu ljuske, makadamija orah nalikuje našim kestenima. Međutim, njegova je ljuska iznimno tvrda, zbog čega se strojno otvara. Ima blag i orašast okus. Svojim vrijednim sastojcima jača srce i živce te opskrbljuje tijelo važnim vitaminima B. Osim toga, iznimno je hranjiv: uz 75 % udjela masnoće, ovaj „kralj oraha” ubraja se među predvodnike orašastih plodova.
Odakle izvorno potječe makadamija orah?
Australija je domovina makadamija oraha. Ondje je rastao na divljim prašumskim stablima. Ovaj se orah ubraja u prehranu domorodaca. Njegov izvoz započeo je tek 1965. godine. Danas makadamija orah dolazi iz ovih regija:
- Australija
- Havaji
- južna, odnosno istočna Afrika
Kada je sezona makadamija oraha?
Makadamija orah dostupan je tijekom cijele godine. Međutim, ubire se u razdoblju od travnja do rujna u Australiji te od studenog do travnja i na Havajima. Zatim se orah konzervira. Guli se, peče i vakuumski pakira.
Za što se može upotrebljavati makadamija orah i kako se treba čuvati?
Sâm je makadamija orah omiljena grickalica. Međutim, ovaj mekani orah može se upotrebljavati i u žitnim pahuljicama, desertima, pecivu, kao namaz na kruhu te dodatak brojnim jelima. Posebno su ukusni umaci začinjeni makadamija orahom. Makadamija orah morao bi se čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla. Kada je vakuumski zapakiran, zaštićen je i trajat će neko vrijeme.
Ovo se nalazi u makadamija orahu
U makadamija orasima sadržani su vrijedni sastojci, kao što su nezasićene masne kiseline, magnezij, kalcij i vitamini B. Ovaj orah navodno pozitivno utječe na krvožilni sustav. Razna istraživanja potvrđuju da se svakodnevnom konzumacijom oko deset makadamija oraha već nakon četiri tjedna razina kolesterola u krvi može sniziti za dvanaest posto. Međutim, u tu bi se svrhu ovi orasi morali jesti neprerađeni i u sirovu stanju.
kcal: 703 kcal
Ugljikohidrati: 4 g
Bjelančevine: 7,5 g
Masti: 73 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,28 mg
Vitamin B2: 0,12 mg
Vitamin B6: 0,28 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,5 mg
Kalcij: 51 mg
Željezo: 0,2 mg
Kalij: 265 mg
Magnezij: 108 mg
Natrij: 5 mg