Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sjemenke maka: jedinstvena aroma

Mak je poznat već od antičkih vremena. Iz drevne Grčke postoje zapisi o tome da su mak davali djeci te da su ga upotrebljavali na načine na koje to i danas činimo. Postoje različite vrste maka, ali nisu sve one jestive.

Dobro je znati

Sjemenke maka imaju ova posebna svojstva

Sjemenke maka u detaljnom prikazu

Sorte maka koje se upotrebljavaju u namirnicama su plavi (Njemačka), sivi (Austrija) i bijeli mak (Indija). Sjemenke maka mogu se upotrebljavati kao namirnica ili u obliku ulja . One sadrže oko 50 posto ulja. U Europi se ulje dobiva iz sjemenki sivog maka. Poštednim hladnim prešanjem osigurava se nezamjenjiva aroma. 

Oprez od maka turčinka

Mak turčinak, koji sjaji crvenom bojom uz rub ceste, nije jestiv, a i kod sorti maka koje su prikladne za konzumaciju, ta je prikladnost ograničena samo na sjemenke maka jer je biljka otrovna. Uzgoj maka podliježe državnim kontrolama jer neprerađeni mak sadrži morfij i kodein u varijabilnim količinama. Stoga bi se sjemenke maka morale kupovati u maloprodaji. Tako se osigurava da će sjemenke maka biti u skladu s direktivama o prehrambenim proizvodima i prikladne za konzumaciju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu sjemenke maka?

Sjemenke maka izvorno potječu iz južne Europe, gdje su bile poznate već 6000 godina prije nove ere. Bile su omiljene u Egiptu i Grčkoj. Poznate su tri vrste: plave i sive sjemenke maka potječu iz Europe, a bijele iz Indije.


Sezona

Kada je sezona sjemenki maka?

Žetva u Europi provodi se u kolovozu ili rujnu. Plodovi se ubiru otprilike od četiri do šest tjedana nakon što mak procvate.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sjemenke maka i kako se trebaju čuvati?

Sjemenke maka u detaljnom prikazu

Sitno mljevene sjemenke maka u indijskoj se kuhinji upotrebljavaju kao brašno za postizanje gušće konzistencije jela. Budući da sjemenke maka sadrže velike količine ulja, od njih se proizvodi i vrlo dobro ulje. Ono se hladno preša i trebalo bi se upotrebljavati hladno jer ne podnosi vrućinu. Dakle, prvenstveno se upotrebljava u salatama i hladnih jelima te ih upotpunjava posebnom notom. Kod makova ulja potrebno je obratiti pozornost na rok trajanja jer se lako može pokvariti. Također, poznati su i popularni kolači od maka i žemljice s makom. 

Ovako se trebaju čuvati sjemenke maka

Preporučuje se otvorena pakiranja iskoristiti unutar četiri tjedna. Mljevene sjemenke maka morale bi se potrošiti u što kraćem roku jer se mogu pokvariti uslijed velike količine sadržanog ulja. Kada se čuva u zatvorenim staklenkama na hladnom i tamnom mjestu, (cijeli) mak može se čuvati nekoliko mjeseci. Kada se izmelje, može se i zamzrnuti.


Recepti

Što možeš pripremiti od sjemenki maka


Sastojci

Ovo se nalazi u sjemenkama maka

Sjemenke maka bogate su vrijednim mineralnim tvarima kao što su željezo, magnezij, kalcij i kalij te brojne nezasićene masne kiseline. Time se štite srce, živčani sustav i mišići. Osim toga, one sadrže važan vitamin B1, koji je odgovoran za metabolizam stanica. Sjemenke maka od davnina se upotrebljavaju i u medicinske svrhe (prvenstveno kao sredstvo za spavanje i ublažavanje bolova) ili se prerađuju u biljno ulje.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 477 kcal

Ugljikohidrati: 4,2 g

Bjelančevine: 20,2 g

Masti: 42,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 5 µg

Vitamin B1: 0,86 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,44 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1460 mg

Željezo: 9,5 mg

Kalij: 705 mg

Magnezij: 333 mg

Natrij: 21 mg