Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Suncokretove sjemenke: pravi izvor snage

Suncokretove sjemenke pravi su svestrani talenti, a današnja kuhinja ne može se zamisliti bez njih. Kao dodatak u salatama ili čak i juhama te na kruhu „točka su na i” koja doprinosi zaokruživanju slasnog jela. 

Dobro je znati

Suncokretove sjemenke imaju ova posebna svojstva

Suncokretove sjemenke u detaljnom prikazu

Suncokretove sjemenke plodovi su mahunarki biljke suncokreta. Njihove jezgre obavijene su ljuskom koja, ovisno o zrelosti, može biti svijetla, smeđa ili crna. Suncokretove sjemenke vrlo su svestrane. Upotrebljavaju se za kuhanje i pečenje, ali i za dobivanje dobrog ulja.

Ovo se nalazi u suncokretovim sjemenkama

Suncokretove sjemenke vrlo su zdrave, za što su prvenstveno zaslužne nezasićene masne kiseline, od kojih se sastoje u količini većoj od 90 posto. Osim toga, raspolažu brojnim životno važnim vitaminima i mineralnim tvarima kao što su vitamin E, vitamin D,vitamin K, vitamin B, vitamin A, vitamin F, karoten, kalcij, jod i magnezij. Poznato je da se ova struktura iznimno pozitivno odražava na ljudski organizam te da sjemenke jačaju srce i krvožilni sustav. Također, doprinose dobroj izgradnji kostiju te sprječavanju bolesti usne šupljine, kao što su krvarenje zubnog mesa ili parodontoza.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu suncokretove sjemenke?

Suncokret izvorno potječe iz sjeverne i srednje Amerike. Nalazi dokazuju da su se uzgajali i u blizini rijeke Mississippi te u Meksiku. Španjolski pomorci kasnije su ovu biljku doveli u Europu. Danas je Ukrajina najveća država proizvodnje suncokretovih sjemenki. Na drugom se mjestu nalazi Rusija, a za njome slijedi Argentina. 


Sezona

Kada je sezona suncokretovih sjemenki?

Suncokretove sjemenke dostupne su tijekom cijele godine. U pravilu se ubiru u razdoblju između rujna i listopada.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati suncokretove sjemenke i kako se trebaju čuvati?

Suncokretove sjemenke u detaljnom prikazu

Ako su suncokretove sjemenke već oguljene, odmah se mogu konzumirati. Idealno su prikladne kao grickalica. Također, moguće je i blago prženje sjemenki. Suncokretove sjemenke prikladne su kako za slatka tako i za pikantna jela – bez obzira na to je li riječ o upotrebi u žitnim pahuljicama, salatama ili pak kao sastojak za pečenje u kruhu ili žemljicama. Suncokretovo ulje također je vrlo popularno. Suncokretove sjemenke morale bi se čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla jer se zbog sadržane masti brzo mogu pokvariti. Nakon otvaranja, pakiranje bi se ponovno moralo dobro zatvoriti, a sjemenke potrošiti u što kraćem roku.


Recepti

Što možeš pripremiti od suncokretovih sjemenki


Sastojci

Ovo se nalazi u suncokretovim sjemenkama

Suncokretove sjemenke bogate su vrijednim sastojcima. Sadrže velike količine biljnih bjelančevina, brojne vitamine i kalcij. Sjemenke se 90 posto sastoje od nezasićenih masnih kiselina, koje su važne za srce i krvožilni sustav. Osim toga, održavaju ravnotežu razine kolesterola u krvi. Uz 6 grama željeza na 100 grama, suncokretove sjemenke također su pravi izvor energije. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 580 kcal

Ugljikohidrati: 12,3 g

Bjelančevine: 22,5 g

Masti: 49 g

Vitamini

 

Vitamin A: 3 µg

Vitamin B1: 1,9 mg

Vitamin B2: 0,14 mg

Vitamin B6: 0,6 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 21,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 98 mg

Željezo: 6,3 mg

Kalij: 725 mg

Magnezij: 420 mg

Natrij: 2 mg