Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Indijski oraščić: mali izvor sreće

Domovina indijskog oraščića poglavito su Afrika i Azija. Budući da je iznimno prilagodljiva biljka, raste i na tlu loše kakvoće. Indijski oraščić koštuničavo je voće i ubraja se u voće s korom.

Dobro je znati

Indijski oraščić ima ova posebna svojstva 

Indijski oraščići u detaljnom prikazu

Indijski su oraščići od 20. stoljeća iznimno popularni i potražnja za njima sve je veća. Ovaj je oraščić prvi put u 16. stoljeću doveden iz Brazila u Mozambik i Indiju, a u 19. stoljeću uzgajao se na velikim plantažama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. 

Indijski oraščići imaju relativno malo masti i, uz 20 posto proteina, visokokvalitetan su izvor biljnih proteina. Botanički je gledano riječ o koštuničavom voću, slično kao i kod pistacija i badema . Sadržani su proteini, na primjer, aminokiselina L-triptofan, od koje tijelo proizvodi hormon sreće serotonin. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe indijski oraščić?

Brazil i Indija s odmakom su najveći proizvođači indijskog oraščića. Za njima slijede Vijetnam, Indonezija, Tajland, Tanzanija, Gvineja Bisau, Mozambik i Nigerija. Lomljenje oraščića u nekim se državama još obavlja ručnim radom. Međutim, danas postoje i strojevi koji preuzimaju tu aktivnost tijekom berbe indijskog oraščića.


Sezona

Kad je sezona indijskog oraščića?

Glavno razdoblje berbe indijskog oraščića proteže se otprilike u razdoblju između veljače i kraja travnja. Budući da imaju dugačak vijek trajanja, dostupni su tijekom cijele godine. Budući da su stabla indijskog oraščića iznimno prilagodljiva, a održavanje i zalijevanje im nisu toliko važni, vrlo ih je jednostavno uzgajati i iznimno rijetko će propasti. Sakupljanje ploda indijskog oraščića jednako je jednostavno kao i održavanje. Kada dozriju, indijski oraščići jednostavno padaju sa stabala – slično kao i kesteni. Dakle, samo ih je potrebno sakupiti.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati indijski oraščići i kako se trebaju čuvati?

Indijski oraščići u detaljnom prikazu

Indijski oraščići mogu jednostavno poslužiti kao užina. U azijskoj kuhinji, posebice u jelima od riže, indijski oraščići predstavljaju važan sastavni dio. Oni jelima podaruju poseban okus. Iz jezgre indijskih oraščića mogu se proizvoditi i ukusni deserti. Tijekom skladištenja potrebno je paziti na to da se oraščići čuvaju na prozračenom i suhom mjestu jer brzo mogu razviti plijesan ili imati ustajali okus.  


Recepti

Što možeš pripremiti od indijskih oraščića


Sastojci

Ovo se nalazi u indijskim oraščićima

Indijski oraščić ljudskom organizmu nudi nešto posebno, i to vrlo visok udio esencijalne aminokiseline triptofan. U toj se količini ona ne nalazi ni u kojoj drugoj namirnici osim u indijskom oraščiću. Triptofan je prijeko potreban kako bi tijelo moglo proizvoditi serotonin. U medicini se s pomoću triptofana i kompleksa vitamina B6 mogu pokušati liječiti depresije.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 571 kcal

Ugljikohidrati: 30,5 g

Bjelančevine: 17,2 g

Masti: 42,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 10 µg

Vitamin B1: 0,63 mg

Vitamin B2: 0,25 mg

Vitamin B6: 0,42 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 31 mg

Željezo: 2,8 mg

Kalij: 552 mg

Magnezij: 270 mg

Natrij: 15 mg