Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sir s dva vrhnja: svestran

Kod sira s dva vrhnja riječ je o siru koji u suhoj masi ima udio masti od najmanje 60 do 75 posto. Dok kod tvrdog sira s relativno niskim udjelom vode udio masti za oznaku „s dva vrhnja”, na primjer, mora iznositi najmanje 42 posto, za sir s dva vrhnja to podrazumijeva vrlo visok udio vode s udjelom masti od najmanje 18 posto.

Dobro je znati

Sir s dva vrhnja ima ova posebna svojstva

Sir s dva vrhnja u detaljnom prikazu

Sir s dva vrhnja ubraja se u skupinu svježeg sira. Klasifikacija skupina sireva temelji se na omjeru sadržaja vode i mase sira bez masti. Postojeće su skupine tvrdi sir, sir u listićima, polutvrdi sir u listićima, sir od kiselog mlijeka, meki sir i svježi sir. Posljednji je sir ujedno najmekaniji i najbogatiji vodom. Pri tome ova klasifikacija nije povezana s vrstom mlijeka, već se podjednako odnosi na ovčje i kozje sireve.

Budući da sir s dva vrhnja, za razliku od tvrdog sira, ima vrlo visok udio vode veći od 73 posto, njegov efektivni udio masti iznosi najmanje 18 posto. Proizvodi se od punomasnog mlijeka. Stoga ima najveći udio masti od svih sorti svježeg sira. Svježi sir s dva vrhnja nema nikakvo ili tek vrlo kratko vrijeme dozrijevanja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir s dva vrhnja?

Svježi sir proizvodi se od ukiseljenog mlijeka, od bjelančevine sirutke ili čak u cijelosti od vrhnja. Potrebno mu je manje sirila, ima nižu temperaturu zgrušavanja i dulje vrijeme zgrušavanja. Ima glatku, podatnu i mekanu teksturu, a samo se svježi sir odlikuje zrnatom konzistencijom. Vrste svježeg sira imaju posebno dobar okus kada se kombiniraju sa začinskim biljem i začinima.


Sezona

Kada je sezona sira s dva vrhnja?

Svježi sir s dva vrhnja dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir s dva vrhnja i kako se treba čuvati?

Sir s dva vrhnja u detaljnom prikazu

Vrlo je popularan kao klasični namaz na kruhu. Kruh od integralne pšenice sa sirom s dva vrhnja i posut svježim začinima predstavlja zdrav i ukusan paket snage za tijelo. Različite vrste sira s dva vrhnja obogatit će svaku platu sira. Kada se posluži u lijepoj zdjeli, bit će ukusan i kao umak ili dip.

A kada je riječ o dipu – sir s dva vrhnja predstavlja idealnu osnovu. Gotovo da i ne postoji sastojak s kojim se ne može kombinirati, kao što je sitno nasjeckani luk, paprika, rotkva ili tuna. Dip se može individualno začiniti ili pomiješati s drugim kremastim jelima, kao što je koncentrat od rajčice ili jogurt. Sir s dva vrhnja primjenjuje se i za topla jela. Neizostavan je sastojak u brojnim kolačima i tortama, obogaćuje nabujke ili gratinirana jela, umacima podaruje njihovu baršunastu konzistenciju, a juhama okus nalik vrhnju.

Ovako se treba čuvati sir s dva vrhnja

Budući da kod svježeg sira razdoblje dozrijevanja gotovo u cijelosti izostaje, može se proizvesti i odmah konzumirati. Međutim, zato nema dugačak rok trajanja. Obvezno se mora čuvati u hladnjaku i, nakon otvaranja, potrošiti u roku od nekoliko dana. Rok trajanja u neotvorenom pakiranju iznosi oko tri tjedna.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru s dva vrhnja

Sir s dva vrhnja može odigrati važnu ulogu u pogledu zdrave prehrane. No pri tome je potrebno obratiti pozornost na njegov visok udio masti i kalorija – ako želite smršavjeti, radije posegnite za sortama sira s nižim udjelom masti. Potrebno je istaknuti njegovu veliku količinu proteina, no i mineralnih tvari te vitamina.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 339 kcal

Ugljikohidrati: 2,6 g

Bjelančevine: 11,3 g

Masti: 31,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 325 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,23 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 79 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 95 mg

Magnezij: 7 mg

Natrij: 375 mg