Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svježi sir, jestiva skuta: svestrani

Svježi sir i jestiva skuta proizvode se obradom mlijeka. Svježim sirom u pravilu se nazivaju sve sorte sira kojima nije potrebno zrenje te koji se mogu odmah konzumirati. Svježi sir nudi se u različitim stupnjevima udjela masti. I jestiva skuta smatra se oblikom svježeg sira te se danas proizvodi suvremenim tehnikama mliječne proizvodnje.

Dobro je znati

Svježi sir i jestiva skuta imaju ova posebna svojstva

Zašto su svježi sir i jestiva skuta slični? Oboje se dobiva iz mlijeka tehnikama mliječne proizvodnje. Jestiva skuta smatra se oblikom svježeg sira. Oboje su bogati proteinima i mineralnim tvarima. Udio mliječne kiseline u jestivoj skuti pozitivno se odražava na probavu, a aminokiseline njegovih bjelančevina lako se mogu pretvoriti u bjelančevine unutar tijela.

Svježi sir i jestiva skuta u detaljnom prikazu

Koje se sorte sira nazivaju svježim sirom?

Svježim sirom nazivaju se različiti oblici sira. Najpoznatije su sorte, na primjer, svježi sir, maskarpone, mozzarella ili pak rikota. Svježi sir može se proizvesti zgrušavanjem vrhnja ili pak zgrušavanjem mlijeka. Svježi sir često se nudi u različitim izvedbama. U pravilu se, uz prirodne svježe sireve, mogu pronaći i pripravci od svježeg sira koji su začinjeni začinskim biljem. Svježi sir dostupan je u različitim stupnjevima masti, od onih s nižim udjelom masti s 0,2 grama masti na 100 grama te sve do 23 grama masti (svježi sir sa 60 posto masti). 

Razlika između svježeg sira i jestive skute

Svježi sir i jestiva skuta usko su povezani. Za proizvodnju svježeg sira u pravilu se primjenjuje pasterizirano mlijeko bez vrhnja, koje se zgušnjava bakterijama kiselog mlijeka i takozvanim sirilom. Zatim se sirutka mase svježeg sira odvaja u centrifugi. Kako bi se kod jestive skute postigao željeni udio masti, obranoj skuti dodaje se masna tvar, na primjer, vrhnje. Zatim se skuta vrlo velikim štapovima za miksanje miješa dok ne poprimi kremastu konzistenciju, a u industrijskoj proizvodnji zatim se pakira u spremnike za različite porcije.

Što je karakteristika obrane skute?

Udio suhe mase uvelike varira kod skute: kod obrane skute vrlo je niska, dok je udio tekućine vrlo visok. Za razliku od toga, udio masti vrlo je nizak uz vrlo visok udio mliječnih bjelančevina, što ga čini idealnim dodatkom prehrani. Skuta je idealna za osvježavajuće dipove ili pak kao desert. Osim toga, primjenom skute mogu se peći i kolači. Najpoznatiji je predstavnik pri tome kolač od sira, koji se, unatoč svojem nazivu, proizvodi od skute.

Slatka jestiva skuta

Pri tome se jestiva skuta, uz dodatak voćnog soka ili soka kompota, po želji i uz dodavanje slatkog vrhnja, tuče dok ne poprimi pjenastu konzistenciju, nakon čega se po želji dodaju šećer i limunov sok te se zatim sve povezuje. Zatim se po želji dodaje voće. Kada se još pospe hrskavim pahuljicama, ovo jelo od skute predstavlja ukusan međuobrok ili osvježavajući desert.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu svježi sir i jestiva skuta?

Svježi sir star je koliko i držanje krava kao udomaćenih životinja. Svježi sir nastaje zgrušavanjem mlijeka. Za izradu svježeg ​​sira u zagrijano mlijeko dodaju se bakterije mliječne kiseline te sirilo.


Sezona

Kada je sezona svježeg sira i jestive skute?

Svježi sir i jestiva skuta dostupni su tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu primjenjivati svježi sir i jestiva skuta i kako se trebaju čuvati?

Svježi sir i jestiva skuta u detaljnom prikazu

Skuta je proizvod od svježeg sira s raznolikim mogućnostima primjene. Može se jesti razrijeđena ili nerazrijeđena s pahuljicama, kao prilog preljevu za salatu ili pak za pečenje. Klasik je zasigurno kolač od sira, no poznato je i tijesto od skute. Dobro začinjena jestiva skuta vrlo je zdrava i osvježavajuća te se preporučuje kao namaz za kruh za sočan crni kruh, kruh od integralne pšenice ili hrskavi kruh. Međutim, i kao prilog krumpiru može se pretvoriti u zdravu i ukusnu večeru. Svježi sir može se, kao i skuta, jesti kao namaz na kruhu ili pak poslužiti za upotpunjavanje krema ili umaka.

Ovako se trebaju čuvati svježi sir i jestiva skuta

Nakon što se otvore, svježi sir i skuta mogu se u hladnjaku čuvati otprilike tjedan dana. Skuta se može i zamrznuti te tako čuvati do tri mjeseca. Svježi sir u idealnom se slučaju čuva u hladnoj atmosferi od tri stupnja jer se time može izbjeći stvaranje bakterija.


Recepti

Što možeš pripremiti od svježeg sira i jestive skute


Sastojci

Ovo se nalazi u svježem siru i jestivoj skuti

Skuta je u obliku namirnice dobar izvor proteina i kalcija. U liječničkom se umijeću primjenjuje i kao sredstvo za snižavanje temperature, kao i za omatanje i upale. Jestiva skuta sadrži važne mineralne tvari kao što su kalcij, magnezij, fosfor, željezo, kalij i natrij. Također, sadržani su različiti vitamini, poput vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6 i vitamina C.