Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Slojeviti sir: savršen za peciva

Slojeviti sir poznat je već dugo vremena. Izvorno je bio posebno popularan u Bavarskoj i Austriji, gdje su ga poljoprivrednici sami proizvodili. Od početka 20. stoljeća proizvodi se i u mljekarama.

Dobro je znati

Slojeviti sir ima ova posebna svojstva

Slojeviti sir u detaljnom prikazu

Slojeviti sir je vrsta krem ​​sira koja je po okusu i proizvodnji vrlo slična mladom siru. Međutim, on je po svojoj konzistenciji čvršći i želatinozniji, zbog čega se može lako prerezati ili razlomiti. Tradicionalno se slojeviti sir sastoji od triju slojeva od kojih dva vanjska imaju manji udio masti i svjetliji su, dok se srednji sloj odlikuje većim udjelom masti te je nešto žuće boje. Međutim, danas se on proizvodi sa slojevima s jednakim udjelom masti jer se proizvodnja time pojednostavnjuje.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe slojeviti sir?

Slojeviti sir prvenstveno je bio popularan u Austriji i Bavarskoj. Za tradicionalnu se proizvodnju mlijeko s različitim stupnjevima udjela masti zgušnjava telećim sirilom, cijedi te, za razliku od proizvodnje skute, ne miješa, već reže na komade. Zatim se sir ručno po slojevima polaže u perforirane kalupe, a sirutka se cijedi.


Sezona

Kada je sezona slojevitog sira?

Slojeviti sir dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati slojeviti sir i kako se treba čuvati?

Slojeviti sir u detaljnom prikazu

Slojeviti sir često se upotrebljava za slatka ili krepka peciva kao što je kolač od sira, štrudla od skute ili pecivo od lisnatog tijesta. U tu se svrhu često miješa s jajima i šećerom. Budući da se tijekom miješanja slojevitog sira njegova proteinska struktura ne uništava, tijekom pečenja neće se toliko osušiti poput normalne skute, već će u gotovom pecivu imati čvrstu, kremastu i blago zrnatu konzistenciju.

Slojeviti sir dobro je prikladan i kao nadjev na kruhu, intenzivno začinjen malom količinom svježeg začinskog bilja ili pak uz nadjev povrća. Osim toga, može se upotrebljavati za pripremu slatkih deserta kao alternativa običnoj skuti: kada se usitni i pomiješa može se, razrijeđen mlijekom, zasladiti svježim voćem i jesti žlicom iz zdjelica.

Ovako će slojeviti sir ostati svjež

Budući da je slojeviti sir nalik skuti, treba se čuvati na sličan način. Pri temperaturama u hladnjaku može se čuvati otprilike dva tjedna. Nakon što se otvori, morao bi se potrošiti unutar jednog ili dva dana. Slojeviti sir proizvod je sa sirutkom. Stoga se u svrhu čuvanja ne bi smio zamrznuti jer pri odmrzavanju ispušta tekućinu, može tvoriti grudice ili pak izgubiti svoju konzistenciju.


Sastojci

Ovo se nalazi u slojevitom siru

Slojeviti sir je, baš kao i skuta, idealno prikladan za raznoliku prehranu. Kao sastojak u kolačima i slatkim pecivima služi kao izvor energije i hranjivih tvari, a kao nadjev na kruhu osigurava dovoljnu količinu masnoća pri apsorpciji vitamina i hranjivih tvari. Ljudi koji su na dijeti ili se žele osviješteno hraniti neće pogriješiti ako posegnu za slojevitim sirom s niskim udjelom masti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 88 kcal

Ugljikohidrati: 3,8 g

Bjelančevine: 12,7 g

Masti: 2,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 22 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 91 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 127 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 40 mg