Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Voćna skuta: svestrani desert

Kod voćne skute riječ je o iznimno kremastoj skuti s brojnim okusima. U tu se svrhu skuti dodaju voćno meso i sokovi različita voća. 

Dobro je znati

Voćna skuta ima ova posebna svojstva

Svježa voćna skuta u detaljnom prikazu

Skuta je mliječni proizvod. Proizvodi se od obranog mlijeka uz dodavanje mikrobakterija i/ili životinjskih enzima. Kod postupka fermentacije potrebnog za proizvodnju skute se, nakon zgušnjavanja obranog mlijeka, čvrsti sastojci odvajaju od tekućih. Tekući sastavni dio – poznatiji pod nazivom sirutka – u poljoprivrednoj se proizvodnji i danas pojedinačno odvaja provlačenjem odnosno cijeđenjem kroz krpu. Nakon istiskivanja mase, udio masti ponovno se povećava obogaćivanjem vrhnjem. U industrijskoj se proizvodnji ovaj postupak znatno ubrzava s pomoću centrifuge.

Ovako nastaje voćna skuta

Kako bi se od skute proizvela voćna skuta, dodaju joj se voćno meso ili voćni sokovi različitih sorti voća. Uz poznate sorte bobičastog voća ili voća s košticama, kao što su jagode, borovnice, ribizle, trešnje, kruške i jabuke, primjenjuje se i egzotično voće, kao što su banana, ananas, kivi i marakuja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe voćna skuta?

Nije jasno odakle voćna skuta izvorno dolazi. Spominje se još od 14. stoljeća. 


Sezona

Kada je sezona voćne skute?

Kod voćne skute riječ je o svježem proizvodu koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati voćna skuta i kako se treba čuvati?

Svježa voćna skuta u detaljnom prikazu

Voćna skuta svestran je desert, koji se može poslužiti nepromijenjen i ukrasiti dodatnim voćem. Uz te mogućnosti za trenutnu konzumaciju, voćna skuta služi i kao sastojak za proizvodnju različitih deserta, kolača i torti. Kao alternativa vrhnju, voćna skuta rado se primjenjuje za pripremu ukusnih i laganih voćnih torti, kao što je torta od jagode ili ananasa.

Voćna skuta idealno se može primjenjivati i za proizvodnju sladoleda. Brojni kuhari otkrili su voćnu skutu kao sastojak za slatke nabujke i kao osnovnu masu za punjenje za jela od lisnatog tijesta. Neotvorena voćna skuta može se, ovisno o roku trajanja, nekoliko tjedana čuvati u hladnjaku. Nakon otvaranja morala bi se potrošiti u roku od otprilike dva tjedna.


Sastojci

Ovo se nalazi u voćnoj skuti

Konzumacija jestive skute smatra se zdravom. Stoga ona pozitivno utječe na probavu. Također, ona predstavlja izvor važnih bjelančevina jer se u njoj sadržane aminokiseline mogu jednostavno pretvoriti u tjelesne bjelančevine.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 124 kcal

Ugljikohidrati: 12,7 g

Bjelančevine: 10 g

Masti: 3,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 2 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,28 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 70 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 30 mg