Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mozzarella: ukusan i kremast sir

Mozzarella je brzo dozreli talijanski meki sir, proizveden od kravljeg ili bivoljeg mlijeka. Posebno se rado upotrebljava za prepečenje nabujaka, na pizzi ili kao sastojak u salatama. 

Dobro je znati

Mozzarella ima ova posebna svojstva

Svježi mozzarella u detaljnom prikazu

Mozzarella je elastičan, svjež i blag sir vrlo podatne i čvrste konzistencije. Blago kremastog je mirisa, arome i okusa. Budući da se mozzarella može bez vremena dozrijevanja konzumirati odmah nakon proizvodnje, ubraja se u sorte svježih sireva.

Izvorna varijanta „Mozzarella di Bufala Campana” proizvodi se isključivo od mlijeka vodenih bivola. Mozzarella od bivoljeg mlijeka nešto je aromatičnija od mozzarelle od kravljeg mlijeka. U Italiji se bivolja mozzarella smatra delikatesom, a k tomu je i zdrava. Sadrži više masti i nije toliko vodena poput mozzarelle od kravljeg mlijeka. Zbog sve veće potražnje, mozzarella se danas poglavito proizvodi od kravljeg mlijeka, a k tomu i od mješavine kravljeg i bivoljeg mlijeka.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mozzarella?

Mozzarella potječe s juga Italije, iz Lacija, Kampanije i Napulja. Držanje crnih vodenih bivola započelo je već u 16. stoljeću, a tada su se ove životinje upotrebljavale za rad i oranje. Poljoprivrednici su brzo započeli s proizvodnjom sira od mlijeka vodenih bivola, pa tako i mozzarelle.


Sezona

Kada je sezona mozzarelle?

Mozzarella je dostupna tijekom cijele godine, no njezina je glavna sezona ljeto. Tijekom toga godišnjeg doba u načelu su popularna lagana i hladna jela, na primjer, salate. Klasik su rajčice s bosiljkom i mozzarellom.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati mozzarella i kako se treba čuvati?

Svježi mozzarella u detaljnom prikazu

Ovaj omiljeni sir primjenjuje se u brojnim jelima. Izvrsna je okusa u salatama, umacima, u nabujcima ili, dakako, i kao nadjev na pizzi. Budući da je vrlo blag, može se primjenjivati za oplemenjivanje brojnih jela. U maloprodaji je mozzarella pretežito dostupna u obliku malih ili velikih kugli.

Ovako se treba čuvati mozzarella

Nakon što se mozzarella otvori, može se dugo čuvati u hladnjaku. Međutim, tada bi morala biti u cijelosti prekrivena salamurom. Ako tijekom rezanja iz mozzarelle curi tekućina i koža je čvrsta, to je pokazatelj svježine.

Ako je pakiranje naduto, to je nesumnjiv znak napada bakterija, a sir se odmah mora baciti. Kada se mozzarella nareže na kriške i dobro zapakira, može se bez daljnjeg zamrznuti. Međutim, pri tome se preporučuje ponovno je polagano odmrzavati. Tako će konzistencija i okus ostati optimalno očuvani.Sastojci

Ovo se nalazi u mozzarelli

U usporedbi s brojnim drugim sortama sira, mozzarella sadrži prilično malo masti. Osim toga, bogata je proteinima, kalcijem i vitaminima. Osobe koje boluju od netolerancije na laktozu morale bi sir u pravilu oprezno konzumirati.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 253 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,6 g

Masti: 19,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 220 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 430 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 500 mg