Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rikota: kremasta i svježa

Rikota je talijanski svježi sir, koji se proizvodi od ovčjeg, bivoljeg ili kravljeg mlijeka. Ovim klasikom talijanske kuhinje mogu se pripremiti brojna krepka, ali i slatka jela.

Dobro je znati

Rikota ima ova posebna svojstva

Svježi rikota u detaljnom prikazu

Ovako nastaje rikota

Talijanski prefiks „ri-” (ponovno) i glagol „cottura” (kuhanje) u rikoti već opisuju postupak proizvodnje. Naime, tijekom proizvodnje ovoga svježeg sira sirutka se nakon proizvodnje sira drugi put kuha. Pri tome se albumin, koji je sadržan u sirutki, zgrušava s ukiseljenom sirutkom, kiselim mlijekom ili limunskom kiselinom. Mliječna mast, vitamini i mineralne tvari kombiniraju se i dižu, zajedno s čvrstim sastavnim dijelovima, na površinu. Rikota je već nakon nekoliko sati spreman za konzumaciju.

Rikota – svestrani kulinarski talent

Ovaj svježi ​​sir od ovčjeg, bivoljeg ili kravljeg mlijeka i pravi je svestrani kulinarski talent. Ima znatno manje masti od maskarponea, mekane je, rahle strukture i konzistencije skute, a usto ima slatkast okus s blago kiselom notom ili notom nalik limunovom. Rikota je idealan za kuhanje i pečenje, a ukusan je i kada se jede samostalno ili pak kao pikantna ili slatka krema i desert. Ovisno o receptu, zamjena za rikotu može biti svježi sir ili svježi zrnati sir. Vegani mogu rikotu zamijeniti i svilenim tofuom, koji je sličan po kozistenciji i okusu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe rikota?

Rikota je danas najrasprostranjeniji u središtu i na jugu Italije, no izvorno potječe iz područja oko Rima. U Italiji postoje brojne različite vrste rikote, koje se, uslijed količine upotrijebljene soli, stupnju dozrijevanja i sadržanoj sirutki okusom djelomično uvelike međusobno razlikuju.


Sezona

Kada je sezona rikote?

Na pultu za sir ili u rashladnoj vitrini tijekom cijele je godine dostupan širok izbor različitih sorti rikote.


Primjena i rok trajanja

Za što se može upotrebljavati rikota i koji je njegov rok trajanja?

Svježi rikota u detaljnom prikazu

Rikota se može upotrebljavati kako za krepka, tako i za slatka jela. Klasično se u talijanskoj kuhinji upotrebljava za punjenje tjestenine, čime nastaju ravioli ili kaneloni, ili pak palačinki. Apsolutni su klasik kaneloni punjeni špinatom i rikotom. Na kruhu i žemljicama rikota se, kao i ostali svježi sirevi, može upotrebljavati kao namaz za kruh s niskim udjelom masti. Nalik skuti, prikladan je i za upotpunjavanje nabujaka, krema, torti i salata.

Ovo je rok trajanja rikote

Rikota već dva dana nakon proizvodnje doseže svoju optimalnu zrelost. Od tada se taj svjež sir može čuvati oko tjedan dana. Čim žute mrlje postanu očite na rikoti, više nije svjež i ne bi se smio konzumirati.


Sastojci

Ovo se nalazi u rikoti

Rikota se nudi s različitim udjelom masti. Kao i većina mliječnih proizvoda, bogat je kalcijem.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 162 kcal

Ugljikohidrati: 4,41 g

Bjelančevine: 8,58 g

Masti: 12,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,03 mg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,24 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,25 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 216 mg

Željezo: 0,16 mg

Kalij: 146 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 185 mg