Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Maskarpone: kremasta svježina za desert

Maskarpone je oblik svježeg sira koji potječe iz Italije. Maskarpone se u pravilu proizvodi od vrhnja, koje se dobiva odvajanjem udjela vrhnja iz mlijeka. 

Dobro je znati

Maskarpone ima ova posebna svojstva

Maskarpone u detaljnom prikazu

Maskarpone je blago kremasti sir s dvostrukim vrhnjem s neobično visokim udjelom masti od 80 posto. U pravilu se proizvodi u Italiji, u području oko grada Lodija. Proizvodi se od vrhnja te zgušnjava vinskom kiselinom, limunskom kiselinom ili octenom kiselinom uz zagrijavanje. Po svojoj je konzistenciji nalik masnoj skuti, no po okusu je blag. Miris maskarponea uvelike podsjeća na miris svježeg mlijeka. Maskarpone je kremast i može se razmazati, zbog čega je prikladan za razne svrhe upotrebe.

Koliko je masti sadržano u maskarponeu?

Maskarpone je dostupan s različitim stupnjevima masti. Normalni maskarpone u pravilu se odlikuje udjelom masti od 89 posto u suhoj masi. U pogledu čuvanja posebno je potrebno obratiti pozornost na to da se pohrani u zatvorenom obliku u hladnjaku jer maskarpone vrlo lako upija mirise i okuse drugih namirnica.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe maskarpone?

Maskarpone potječe iz Italije, odnosno, iz grada Lodija u Lombardiji. Ondje je naziv maskarponea dijalektalna oznaka za vrhnje. Danas se maskarpone proizvodi diljem Italije, ali i u drugim državama.


Sezona

Kada je sezona maskarponea?

Maskarpone je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati maskarpone i kako se treba čuvati?

Maskarpone u detaljnom prikazu

Ovaj svježi sir ima blag okus nalik vrhnju te iznimno kremastu i glatku konzistenciju. Poglavito se upotrebljava za proizvodnju deserta. Najpoznatiji je, nesumnjivo, tiramisu. Kod ovog talijanskog deserta piškote se uranjaju u kavu i liker te se zatim naizmjenično slažu u slojeve s ovim svježim sirom.

Maskarponeom se mogu upotpuniti i sorte sladoleda i pudinga. Dodavanjem male količine šećera i vanilin šećera nastaje ukusna krema, uz koju se idealno mogu poslužiti svježe bobičasto voće, breskve i drugo voće. Maskarpone je lako kvarljiv svjež proizvod. Neotvoren se na hladnom mjestu može čuvati u skladu s rokom trajanja. Nakon otvaranja treba se brzo iskoristiti u roku od nekoliko dana.Sastojci

Ovo se nalazi u maskarponeu

Maskarpone je bogat mašću i hranjivim tvarima. Osim toga, ovaj svježi sir sadrži kalcij, vitamine i mineralne tvari. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 460 kcal

Ugljikohidrati: 3,6 g

Bjelančevine: 4,6 g

Masti: 47,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 520 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,21 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 60 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 80 mg

Magnezij: 6 mg

Natrij: 40 mg