Zrnati svježi sir: niskokalorični užitak
Sirar iz Allgäua nekoć je zaštitio naziv „Hüttenkäse”, odnosno „svježi zrnati sir”, kao marku. Danas se on primjenjuje i kao naziv za zrnati svježi sir drugih proizvođača.
Zrnati svježi sir ima ova posebna svojstva
Svježi zrnati sir – u Italiji se među njegove srodnike ubrajaju maskarpone, rikota, mozzarella ili burrata; francuske su sorte Brousse du Rove ili pak Fromage frais de corne i svježi kozji sir. I grčki je feta svježi sir.
Zrnatost ili komadi sira kod zrnatog svježeg sira nastaju držanjem pri temperaturi od oko 55 stupnjeva. Zrnati svježi sir ima poseban okus koji ga razlikuje od običnog svježeg sira. Proizvodi se od obranog mlijeka. U maloprodaji je dostupan kao svježi zrnati sir ili pak kao „Cottage Cheese”. Zrnati svježi sir ima mali udio masti, niskokaloričan je i odlikuje se velikom količinom bjelančevina.
Odakle izvorno potječe zrnati svježi sir?
Svježi zrnati sir nastaje zgrušavanjem mlijeka. Za izradu se u zagrijano mlijeko dodaju bakterije mliječne kiseline i sirilo. Tim se procesom mlijeko zgušnjava. Pri tome nastaje prvi lom, koji se reže sirarskom harfom. Nusproizvod u ovom procesu je skuta. Kako bi se dobio svježi sir, lomljeni sir reže se na sitnu granulaciju, ponovno zagrijava te miješa s vrhnjem i solju.
Kada je sezona zrnatog svježeg sira?
Zrnati svjež sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati zrnati svježi sir i kako se treba čuvati?
Zrnati svježi sir vrlo je popularan kao namaz za kruh te se po želji može kombinirati s drugim komponentama, kao što su marmelada ili začinsko bilje. Međutim, ukusan je i u salatama i umacima, za prepečenje nabujaka ili kao sastojak u desertima. Svježi zrnati sir može se nakon otvaranja čuvati oko tjedan dana, no tada svakako na hladnom mjestu.
Ovo se nalazi u zrnatom svježem siru
Zrnati svježi sir lagan je, ukusan i zdrav. Bogat je bjelančevinama i kalcijem, no ne sadrži gotovo nikakve kalorije.
kcal: 81 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 13,6 g
Masti: 2,9 g
Vitamin A: 30 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,28 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 100 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 50 mg
Magnezij: 9 mg
Natrij: 400 mg