Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svježi sir: nadjev za kruh

Na prvi pogled svježi sir i sir, na način na koji se inače zamišlja, nemaju toliko zajedničkih točaka. Ne može ga se rezati na kriške, a na vanjskim rubovima također nema plemenitu plijesan. 

Dobro je znati

Svježi sir ima ova posebna svojstva

Svježi sir u detaljnom prikazu

No svježi sir nije uzalud toliko popularan. Može se nabaviti proizveden od različitih recepata: bilo čist, sa začinskim biljem, češnjakom ili bez ikakvih dodataka – izbor je velik. Dostupan je u različitim stupnjevima masti, od onih s nižim udjelom masti s 0,2 grama masti na 100 grama te sve do 23 grama masti (svježi sir sa 60 posto masti). Udio kalcija je sa 120 miligrama na 100 grama svježeg sira relativno visok, a stoga je dobar za zube i kosti. Poznate su sorte svježeg sira, na primjer, sljedeće:


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svježi sir?

Svježi sir nastaje zgrušavanjem mlijeka. Za izradu svježeg ​​sira u zagrijano mlijeko dodaju se bakterije mliječne kiseline te sirilo. Tim se procesom mlijeko zgušnjava. Pri tome nastaje prvi lom, koji se reže sirarskom harfom. Nusproizvod toga procesa jest skuta. Kako bi se dobio svježi sir, lomljeni sir reže se na sitnu granulaciju, ponovno zagrijava te miješa s vrhnjem i solju. Masa koja pri tome nastaje osnovni je oblik svježeg sira koji se, ovisno o sorti, dodatno prerađuje.


Sezona

Kada je sezona svježeg sira?

Svježi sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati svježi sir i kako se treba čuvati?

Svježi sir u detaljnom prikazu

Za svježi sir, koji je u pravilu predviđen kao namaz za kruh, postoje različite mogućnosti primjene: na primjer, njime se mogu upotpuniti kreme, kremasti umaci i juhe. Pri tome je i stupanj s dva vrhnja (60 posto) i dalje ima manje kalorija od običnog vrhnja. Neotvoreni svježi sir trajat će, ovisno o roku trajanja, nekoliko tjedana. Čim se otvori, u idealnom bi se slučaju trebao potrošiti unutar tjedan dana.



Sastojci

Ovo se nalazi u svježem siru

Svježi sir bogat je proteinima i kalcijem te tvori dio zdrave prehrane. Svježi sir ostvaruje važan doprinos dovoljnoj opskrbi kalcijem. Osim toga, svježi sir bogat je natrijem, kalijem, magnezijem, klorom te elementima u tragovima kao što su fosfor, bakar, cink, mangan i fluorid.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 134 kcal

Ugljikohidrati: 3,3 g

Bjelančevine: 13,2 g

Masti: 7,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 80 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,29 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 120 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 120 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 390 mg