Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Janjeći odrezak: plemeniti komad janjeta

Janjeći odrezak posebno je mekan i stoga je idealno prikladan kao meso za roštilj ili sastojak za jela vrhunske kuhinje. Naziv „janjeći odrezak” odnosi se na poseban komad janjećih leđa. Pri tome je riječ o komadu između gornjih prsnih kralježaka i posljednjeg prsnog kralješka slabinskog komada.

Dobro je znati

Janjeći odrezak ima ova posebna svojstva

Svježi janjeći odrezak u detaljnom prikazu

Janjeći odrezak izrezuje se iz takozvanog pramenog kotleta . Iako je kod janjećeg odreska riječ o mišićnom mesu, ono je bilo izloženo relativno malom opterećenju te stoga raspolaže nemasnom strukturom koja je tek donekle prožeta tetivama.

Janjeći odrezak ima prosječnu duljinu od 15 do 20 centimetara uz promjer od oko šest do sedam centimetara. Oblik je cilindričan. Meso je crvene ili blago ljubičaste, svjetleće boje te na pojedinim mjestima ima bijele akcente, za koje su zaslužne tetive. Janjeći odrezak u pogledu okusa ima tek vrlo nisku mesnu notu, koja pruža blago gorku aromu. Meso je mekano, nježno i vrlo sočno.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe janjeći odrezak?

Janjeći odrezak cijeni se i proizvodi gotovo svugdje na svijetu. Međutim, jela od janjećeg odreska vrlo su popularna u ovim državama:

  • Irska
  • Velika Britanija
  • na cijelom Bliskom istoku

Sezona

Kada je sezona janjećeg odreska?

Janje se, kao domaća životinja, kolje tijekom cijele godine. Međutim, potražnja za janjećim odreskom posebno je velika tijekom blagdanskih proslava Uskrsa ili Božića. Nakon što se janjeći odrezak odvoji od janjeta, u pravilu se prerađuje svjež ili vakuumira i industrijski pakira. Janjeći odrezak je kao namirnica dostupan tijekom cijele godine i ne ovisi o sezonskoj ponudi.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati janjeći odrezak i kako se treba čuvati?

Svježi janjeći odrezak u detaljnom prikazu

Janjeći odrezak služi kao plemeniti dodatak za proizvodnju najrazličitijih jela visoke kuhinje. Iznimno se cijeni janjeće pečenje, marinirani janjeći odrezak ili janjeća leđa pečena na roštilju. Upotreba za međuobrok do sada se nije etablirala uslijed visoke kvalitete janjećeg odreska.

Svježe meso mora se pripremiti u što kraćem roku jer se u hladnjaku može čuvati svega nekoliko dana. Pokvareno meso gubi tekućinu, ima kiselkasto-intenzivan miris i sluzavo je. Ako je to slučaj, ne smije se konzumirati.


Sastojci

Ovo se nalazi u janjećem odresku

Janjeći odrezak sadrži relativno malu količinu masti, ali zato visok udio proteina. Stoga je prikladan za zdravstveno osviještenu ili dijetalnu prehranu te za sportaše, kojima konzumacija janjećeg odreska pomaže pri izgradnji mišića, odnosno imunološkog sustava tijela.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 178 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 27,6 g

Masti: 7,46 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,66 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 18 mg

Željezo: 2,59 mg

Kalij: 306 mg

Magnezij: 34 mg

Natrij: 301 mg