Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kadulja: mali listovi, velik učinak

Gotovo svatko poznaje karakterističan miris kadulje. Kadulja ima posebno dugačku tradiciju u ulozi ljekovitog bilja. No i u kuhinji se rado i često upotrebljava. Domovina kadulje prvenstveno se nalazi u toplom području Srednje Europe.

Dobro je znati

Kadulja ima ova posebna svojstva

Svježa kadulja u detaljnom prikazu

Kadulja pripada obitelji metvice te raste kao zimzeleni polugrm, koji doseže veličinu od 50 do 90 centimetara. Listovi kadulje uski su i lagano dlakavi. Postoji oko 850 do 900 različitih vrsta kadulje koje rastu diljem svijeta. Stoga se kadulja smatra jednom od najraznovrsnijih vrsta kritosjemenjača. Prava kadulja od antičkih se vremena upotrebljava kao ljekovita biljka. Sadržana eterična ulja i tanini iznimno su djelotvorni. Druge vrste kadulje služe isključivo kao ukrasne biljke.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kadulja?

Kadulja se spominje već tijekom antičkog razdoblja te je bila poznata kao začinska i ljekovita biljka. Potječe iz prostora Sredozemlja i Europom se počela širiti od 8. stoljeća putem svećenika i njihova uzgoja u samostanskim vrtovima. Kadulja je posebno rasprostranjena u Dalmaciji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Postoje stotine vrsta koje su zastupljene diljem svijeta.


Sezona

Kada je sezona kadulje?

Prava kadulja nije otporna na zimu te stoga gotovo uopće ne raste izvan vrtova. Različite podvrste, kao što je livadna kadulja, ipak su prilično robusne te rastu na gotovo svim vrstama tla. Kadulja cvate od svibnja do srpnja.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kadulja i kako se treba čuvati?

Svježa kadulja u detaljnom prikazu

Kadulja je važan sastavni dio, posebno u mediteranskim jelima. Poznati je primjer „saltimbocca”: teleći odrezak koji se peče sa sirovom šunkom i svježom kaduljom te prelijeva bijelim vinom. Začinska snaga kadulje iznimno je jaka, zbog čega bi se trebala upotrebljavati oprezno. Adstringirajuće djelovanje i gorak okus također su nešto što ne voli baš svatko. Međutim, kadulja se pozitivno odražava na probavu, zbog čega dobro pristaje uz jela. Izvrstan je prilog divljači, piletini i siru.

Ovako se treba čuvati kadulja

Listovi kadulje mogu se osušiti i pripremiti u obliku čaja. Svježi listovi mogu se čuvati u vrećici za čuvanje svježine u pretincu za povrće hladnjaka pri četiri Celzijeva stupnja do čak dva tjedna. Druga je mogućnost čuvanje svježih listova ili stabljike umotane u vlažnu kuhinjsku krpu u hladnjaku. Međutim, svježa stabljika može se staviti i u čašu vode.Sastojci

Ovo se nalazi u kadulji

Latinski je naziv kadulje „salvia”, što potječe od latinske riječi „salvare” – „liječiti”, odnosno „salvus” – „zdravo”. Kadulja kao ljekovita biljka ima protuupalno djelovanje i učinak koji sprječava znojenje. Listovi se upotrebljavaju u obliku čaja pri bolestima grla i ždrijela. Grgljanjem čaja od kadulje navodno se uklanja velik dio bakterija iz područja ždrijela. Osim toga, kadulji se pripisuju antioksidacijska i antimikrobna svojstva. Aktivne tvari sadržane u listovima kadulje su eterična ulja, tanini, gorke tvari i flavonoidi. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 119 kcal

Ugljikohidrati: 15,6 g

Bjelančevine: 3,9 g

Masti: 4,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 600 mg

Željezo: 4,7 mg

Kalij: 390 mg

Magnezij: 160 mg

Natrij: 4 mg