Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mesni proizvodi i kobasice: proteini

Mesni proizvodi ili kobasice proizvodi su izrađeni od mesa ili njegovih prerađevina. Pri tome, tijekom rezanja mesnog proizvoda tipične karakteristike svježeg mesa više ne moraju biti prepoznatljive.

Dobro je znati

Mesni proizvodi i kobasice imaju ova posebna svojstva

Prerađeni mesni proizvodi nazivaju se kobasicama. Oni su pripremljeni tako da se mogu razmazivati ili su čvrsti za rezanje te se u pravilu sastoje od usitnjenih komada mesa, slanine te iznutrica i kožica. Također, u pogledu ovoga moguća je mješavina mesa narezanog na kockice, mljeveno meso ili usitnjeno meso te gulaš. Za proizvodnju mesnih proizvoda ili kobasica idealni su mesni proizvodi, na primjer, sljedećih životinja iz uzgoja: kokoši, pijetla, purana, teleta, goveda, svinje, divlje svinje, guske, patke, janjeta i koze. Također, postoje konzervirani mesni proizvodi i kobasice. Oni su spremni za posluživanje i jelo u konzervama te već sadrže proizvode koji su pripremljeni za konzumaciju, kao što su mesni ragu ili usoljena govedina.

Svježi mesni proizvodi i kobasice u detaljnom prikazu

Mesni proizvodi i kobasice u pravilu su bogati proteinima i životinjskim mastima. Udio proteina razlikuje se ovisno o proizvodu te iznosi između 15 i 25 grama proteina na 100 grama. Osim toga se, ovisno o proizvodu, u mesnim proizvodima i kobasicama nalaze između jednog i 25 grama masti na 100 grama proizvoda. U okviru proizvodnog procesa mesnim se proizvodima i kobasicama dodaju različite začinske tvari i začinsko bilje kako bi im se produljio rok trajanja i poboljšao okus.

Više o dodatnim i začinskim tvarima

U tu svrhu u obzir dolaze, na primjer, fosfati, bojila i konzervansi, razne antioksidacijske tvari, pojačivači okusa i sumporov dioksid. Kao sredstvo za konzerviranje često se upotrebljavaju nitritne soli. Osim toga, mesni proizvodi i kobasice često sadrže i bjelanjak te biljne bjelančevine, škrob i proizvode od žitarica. U njima mogu biti sadržani i mlijeko, mlijeko u prahu te mliječne bjelančevine, proizvodi od vrhnja i dodatci u obliku sira, orašastih plodova ili povrća te želatina. Mesni proizvodi i kobasice k tomu sadrže brojne vitamine B, kao što su vitamini B1, B6 i B12. Svi vitamini skupine B imaju pozitivan učinak na metabolizam te su ključni za proizvodnju krvi.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu mesni proizvodi i kobasice?

Povijest mesnih proizvoda i kobasica stara je već nekoliko tisuća godina. Već se u drevnoj Kini, oko 600 godina prije nove ere, prvi put spominju kineski mesni proizvodi, koji su se proizvodili od janjetine ili kozjeg mesa. Prve kobasice u današnjem smislu proizvodile su se u Škotskoj; škotsko nacionalno jelo „haggis” smatra se pretečom današnje kobasice.

Mesni proizvodi i kobasice imaju dugačku tradiciju

Mesni proizvodi i kobasice nekoć su se proizvodili od ostataka prerađenih životinja, dok su se dobri komadi mesa ili fileta u pravilu odmah konzumirali. Različitim metodama produljivanja trajnosti postupno su se razvijali mesni proizvodi i kobasice. I u grčkoj je mitologiji već riječ o krvavici, koja se proizvodila od životinjskih crijeva napunjenih krvlju. Dodatni razvoj mesnih proizvoda i kobasica zatim je uslijedio tijekom srednjeg vijeka, kada je izumljena tehnika konzerviranja mesa. Pri tome se meso ponajprije činilo dugotrajnim upotrebom raznih soli za konzerviranje te se tako čak i nakon nekoliko tjedana ili mjeseci moglo sasvim jednostavno konzumirati.


Sezona

Kada je sezona mesnih proizvoda i kobasica?

Mesni proizvodi i kobasice dostupni su tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati mesni proizvodi i kobasice i kako se trebaju čuvati?

Svježi mesni proizvodi i kobasice u detaljnom prikazu

Mesni proizvodi i kobasice rado se upotrebljavaju kao međuobrok ili namaz na kruhu. Ovisno o proizvodu, u tu svrhu u obzir dolaze mesni proizvodi i kobasice za razmazivanje ili rezanje, koji zatim, u kombinaciji s maslacem ili svježim sirom, služe kao namaz ili nadjev za kruh. Osim toga, mesni proizvodi i kobasice omiljen su sastojak za pripremu jela od mesa, na primjer, od mljevenog mesa ili kobasica. Također, omiljeni su mesni proizvodi i kobasice tijekom roštilja, u okviru kojih se prvenstveno upotrebljavaju kobasice za roštilj. Mesni proizvodi i kobasice poglavito se mogu konzumirati sirovi. Međutim, kod pojedinih mesnih proizvoda i kobasica preporučuje se unaprijed ih ispržiti ili ispeći na roštilju.Sastojci

Ovo se nalazi u mesnim proizvodima i kobasicama

Vodeći nutricionisti preporučuju tjednu konzumaciju mesnih proizvoda i kobasica u količini od najviše 300 do 600 grama. Visok udio nitrata tijekom vremena može dovesti do zdravstvenih tegoba, kao što su bolesti krvožilnog sustava. Osim toga, kod mesnih proizvoda i kobasica riječ je o zdravim namirnicama ako se konzumiraju umjereno i ako su visoke kvalitete. Oni sadrže velike količine vrijednih proteina te vitalnih i mineralnih tvari. Posebno je pri tome potrebno spomenuti vitamine B6 i B12, koji su životno važni. Ljudski organizam ne može samostalno proizvoditi vitamin B12, zbog čega se mora u tijelo unositi putem prehrane.