Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kuhana kobasica: vrijedan izvor željeza

Kuhana kobasica vrsta je kobasice koja se prvenstveno sastoji od unaprijed skuhana mesa. Kada je hladna, čvrsta je i može se rezati. Pod pojmom „kuhana kobasica” podrazumijevaju se sve vrste kobasica kod kojih se, za razliku od barene kobasice, upotrebljavaju sastojci kao što su unaprijed skuhano meso, slanina, kožice i iznutrice. Kuhane kobasice dijele se na tri skupine: kuhana kobasica za mazanje, krvavica i hladetina.

Dobro je znati

Kuhana kobasica ima ova posebna svojstva

Izraz kuhana kobasica upotrebljava se zbog unaprijed kuhana mesa korištenog u njezinoj proizvodnji. Meso se može djelomično ili potpuno usitniti. Ovisno o sorti i receptu, može se kombinirati s drugim sastojcima.

Svježa kuhana kobasica u detaljnom prikazu

Što kuhanu kobasicu čini posebnom

Razlika od barene kobasice sastoji se u tome što kuhana kobasica tijekom postupka zagrijavanja ne ostaje čvrsta. Umjesto toga dolazi do razlijevanja kobasica. Za vezivanje različitih sastavnih dijelova zaslužna je ukrućena mast, kao kod kobasica za mazanje, koagulirana krvna bjelančevina, kao kod krvavice, ili žele, kao kod hladetine. Kuhane kobasice pune se u crijeva, limenke ili staklenke. Zatim ponovno dolazi do potpunog termičkog obrađivanja u vodenoj pari ili vrućoj vodi.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kuhana kobasica?

Krvavica je do sada najstariji poznati mesni proizvod, a time i najstarija sorta kobasice. Vjerojatno je nastala uslijed potrebe za iskorištavanjem svakog dijela životinje, pa tako i njezine krvi. Pojam „jetrena kobasica” spominje se već tijekom 11. i 12. stoljeća. Tada se jetrena kobasica tradicionalno izrađivala tijekom klanja domaćih životinja te je služila preradi ostataka svinje. Za razliku od toga, podrijetlo jetrene paštete seže unatrag do oko 1762. godine u Strasbourg. Ondje je kuhar maršala de Contadesa izumio guščju jetrenu paštetu.


Sezona

Kada je sezona kuhane kobasice?

Kuhana kobasica dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kuhana kobasica i kako se treba čuvati?

Svježa kuhana kobasica u detaljnom prikazu

Jetrena kobasica i jetrena pašteta idealno su prikladne kao namaz na kruhu, bagetu ili žemljici. Jetrena kobasica dodatno se može začiniti lukom ili svježim vlascem. Uz jetrenu paštetu idealno pristaju brusnice. Topla, svježa jetrena kobasica tradicionalno se, uz krvavice i potrbušinu, smatra sastavnim dijelom mesne plate. Uz nju se često poslužuje i kiseli kupus s krumpirom ili kruh.

Krvavica se može pržiti cijela te poslužiti uz pire od krumpira ili kiseli kupus. Također, i kada je hladna, prikladna je kao međuobrok. Među vrste pripreme krvavice ubrajaju se vrsta Lyon s kriškama luka, poljski način, kada se miješa s grožđicama i kruhom, te flamanski način s prženim kockama jabuka. Kuhana kobasica treba se čuvati u hladnjaku i što brže potrošiti.


Sastojci

Ovo se nalazi u kuhanoj kobasici

Kako jetrena pašteta, tako i jetrena kobasica te krvavica vrijedni su izvori željeza te sadrže važne vitamine B. Sadržani kalcij i magnezij mogu tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja jačati srce, kosti i mišiće.