Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Masna jetrena kobasica: uz kruh

Kod masne jetrene kobasice riječ je o čvrstoj kuhanoj kobasici. Ona se proizvodi od raznih životinjskih dijelova, posebno onih koji su bogati masnim tkivom, na primjer, mišićnog mesa, slanine i jetre.

Dobro je znati

Masna jetrena kobasica ima ova posebna svojstva

Svježa masna jetrena kobasica u detaljnom prikazu

Masna jetrena kobasica jest kuhana kobasica. Ona se sastoji od svinjetine, svinjske jetre, slanine i začina. Masna jetrena kobasica u prosjeku ima udio jetre od deset do 35 posto i sadrži gruba zrna. Najčešće se proizvodi bez upotrebe nitritne soli za konzerviranje te stoga ima sivkastu boju. Bogata je vitaminima i bjelančevinama.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe masna jetrena kobasica?

Pojam „jetrena kobasica” spominje se već tijekom 11. i 12. stoljeća. Tada se jetrena kobasica tradicionalno izrađivala tijekom klanja domaćih životinja te je služila preradi ostataka svinje. Tijekom tadašnje proizvodnje kobasica nastajale su sorte fine, srednje grube i grube jetrene kobasice. Regionalno su se razvile dodatne različite varijante, koje se razlikuju u pogledu upotrijebljenih začina te udjela mesa, jetre i slanine.


Sezona

Kada je sezona masne jetrene kobasice?

Masna jetrena kobasica dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati masna jetrena kobasica i kako se treba čuvati?

Svježa masna jetrena kobasica u detaljnom prikazu

Masna jetrena kobasica idealno je prikladna kao namaz na kruhu, bagetu ili žemljici. Taj se namaz dodatno može začiniti lukom ili svježim vlascem. Topla, svježa jetrena kobasica tradicionalno se, uz krvavice i potrbušinu, smatra sastavnim dijelom mesne plate. Uz nju se često poslužuje i kiseli kupus s krumpirom ili kruh.

Ovako se treba čuvati masna jetrena kobasica

Masna jetrena kobasica u crijevu po mogućnosti bi se trebala konzumirati svježa. Može se, kao i sve vrste barenih i kuhanih kobasica, od dva do četiri dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Masna jetrena kobasica u konzervi ili staklu konzervirana je te se stoga može od šest do osam mjeseci čuvati bez hlađenja. Može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Sastojci

Ovo se nalazi u masnoj jetrenoj kobasici

Masna jetrena kobasica važan je izvor željeza, a na 100 grama sadrži 5 miligrama vrlo lako probavljiva željeza. Također, u njoj su sadržani važni vitamini B te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B2 i B3 imaju važnu funkciju za metabolički sustav tijela. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 354 kcal

Ugljikohidrati: 0,94 g

Bjelančevine: 13,9 g

Masti: 33,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 8,3 µg

Vitamin B1: 0,21 mg

Vitamin B2: 0,92 mg

Vitamin B6: 0,37 mg

Vitamin C: 16,53 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 41 mg

Željezo: 5,3 mg

Kalij: 143 mg

Magnezij: 18 mg

Natrij: 810 mg