Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Krvavica: ukusna hladna i topla

Krvavica je danas poznata pod brojnim različitim nazivima. Naziva se i crvena, crna ili rebrasta kobasica, a u Austriji je raširen i naziv „Blunzen”. Krvavica sadrži, sasvim u skladu sa svojim nazivom, i krv – i to ne baš u maloj količini.

Dobro je znati

Krvavica ima ova posebna svojstva

Krvavica ili crvena kobasica jest kuhana kobasica. Sastoji se od svinjetine, svinjske krvi, slanine, kožice i začina. Kao začini upotrebljavaju se sol, papar, timijan, mažuran, đumbir i piment. Krvavica ima pikantan okus te čini jela ugodno krepkima. Uz hladnu krvavicu poslužuju se senf i hren .


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe krvavica?

Svježa krvavica u detaljnom prikazu

Krvavica je do sada najstariji poznati mesni proizvod, a time i najstarija sorta kobasice. Vjerojatno je nastala uslijed potrebe za iskorištavanjem svakog dijela životinje, pa tako i njezine krvi. Krvavica se spominje već tijekom antike, a proizvodili su je ratnici na bojnom polju. I Homer je u svojoj „Ilijadi” opisao borbu Odiseja za svinjski želudac napunjen svinjskom krvlju i mašću.

Proslavljeni proizvod kobasice

U Rimskom Carstvu krvavica se jela u čast Fauna, boga plodnosti, povodom svetkovine luperkalija. Međutim, u ranom je srednjem vijeku, zbog navodne povezanosti s poganskim običajima, bila zabranjena, no već je bila postala sastavnim dijelom jelovnika siromašnog puka.


Sezona

Kada je sezona krvavice?

Krvavica je dostupna tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati krvavica i kako se treba čuvati?

Svježa krvavica u detaljnom prikazu

Krvavica se u pravilu jede hladna za objed , no pogotovo u domaćoj kuhinji postoje pojedina jela u kojima krvavica ima ulogu. U skladu s time, u tim se slučajevima jede topla. Međutim, kada se krvavica ponovno zagrije kuhanjem ili prženjem, mast i želatina također ponovno postaju tekućima. Time ponovno dobiva svoju kašastu konzistenciju. Tako se, na primjer, u regiji oko Kölna topla krvavica s kolutićima od luka pod nazivom „Kölscher Kaviar” („Kölnski kavijar”) smatra slasnim međuobrokom. 

Ovako se treba čuvati krvavica

Krvavica se proizvodi od svježe krvi i stoga ima samo ograničen rok trajanja. Krvavica se može, kao i sve vrste barenih i kuhanih kobasica, od dva do četiri dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Krvavica u limenci konzervirana je i stoga ima dulji vijek trajanja. Krvavica se može i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Sastojci

Ovo se nalazi u krvavici

Krvavica kao dragocjen izvor željeza sadrži lako probavljivo željezo. Također, u njoj su sadržani važan vitamin B12 te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamin B12 ima važnu funkciju u metabolizmu homocisteina. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 363 kcal

Ugljikohidrati: 0,6 g

Bjelančevine: 15,52 g

Masti: 33,67 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,12 mg

Vitamin C: 0,06 mg

Vitamin E: 0,17 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 17 mg

Željezo: 10,8 mg

Kalij: 62 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 646 mg